Način pripreme
Rastvorite kvasac i šećer u ugrejanom svežem mleku. U prosejano brašno sa prstohvatom soli i vanilom dodajte jedno malo jaje, rendnau koru od limuna i sipajte mleko sa kvascem.
Počnite da mesite, dodajte po malo od kravljeg maslaca dok se potpuno ne integrišu u testo.
Stavite oblikovano testo u posudu, pokrijte parčetom najlona i ostavite na toplom da nadođe. Nadošlo testo razvijte na brašnom posutoj radnoj površini na dugačak i ne mnogo širok pravougaonik.
Namažite razijeni list sa kravljim maslacem i pospite smeđim šećerom, trešnjama, očišćenim od koštica i isečenim orasima. Uvijte listove na dug rolat, savijte ga i uvijte.
Stavite rolat u duguljasti kalup za kolač i ostavite na toplom 35-40 minuta. Namažite nadošao rolat sa svežim mlekom, premesite sa 1 supenom kašikom maslinovog ulja i pospite semenkama maka.
Stavite u rernu 1 posudicu hladne vode, ugrejte na 170 stepeni rernu. Bez ventilatora! Ispecite brioš dok ne dobije lepu boju. Ostavite da se ohladi na rešetku i nakon toga isecite.
Neka vam je slatko! Brioš sa trešnjama i orasima je gotov!