Način pripreme
Rerna - 170 stepeni
Pljosnata tepsija obložena papirom za pečenje.
Obe vrste brašna se promešaju. Odozgo se sipa kvasac i šećer, promeša se. Ostavlja se sa strane.
U veliku posudu se sipa toplo mleko, so, dodaje se jaje i maslinovo ulje. Muti se metalnom žicom za mućenje.
u tečnu smesu počinje da se dodaje brašno u porcijama, tako što se prvo promeša drvenom kašikom, nakon toga se vadi na radnu površinu i dodavanjem ostalog brašna se mesi lepo glatko testo koje se ne lepi.
Stavlja se u blago maslinovim ulje nauljenu posudu, prekriva se i ostavlja se da naraste, dok duplo ne poveća svoj obim. Ovo može da oduzme otprilike sat, sat i po vremena.
Naraslo testo se vadi na malo posutog brašna, tako što se posipa i odozgo, lagano se premesi. Pomoću oklagije se razvije list veličine 50/50 cm. Seče se po dužini na tri trake.
U svaku traku se stavlja po kružić salame, ali da jedan drugog ne preklapaju. Odozgo na salamu se stavlja kružić Provolone sira. Svaki oblikovani krug se savija do pola. Četkicom se svežim mlekom prelazi po krajnjim zidovima trakice, sa ciljem da se lakše prilepi nabor. Oblikuje se rolat, blago se pritisne nabor sa dva prsta.
Rolati se ređaju jedan do drugog i oblikuje se obična pletenica koja je malo labavija, da nije sabijena i stegnuta.
Rolat se prebacuje u tepsiju, kod mene po dijagonali, zato što je rolat dugačak i obiman, pokriva se folijom i ponovo se ostavlja da naraste na 30 minuta.
Pre nego što se ubaci u rernu, ređaju se zelene masline sa bademima i premazuje se žumancem, umućenim sa 1 supenom kašikom mleka.
Peče se na 170 stepeni otprilike 35-40 minuta.
Koristila sam italijanske proizvode, ali naravno da u potpunosti može da se radi i sa običnim brašnom, a kobasice mogu da budu zamenjene odgovarajućom suvom salamom, a sir Provolone može da se zameni kačkavaljem.