Način pripreme
Pripremite testo. Sipajte brašno u posudu i napravite udubljenje. Stavite vodu i ulje u sredinu i lagano pomešajte brašno, sakupljajući ga od krajeva. Rezultat će bito meko, skoro lepljivo testo. Ostavite ga da odstoji bar pola sata u najlon kesi.
Spremite nadev. Oljuštite. odstranite sredinu i isecite jabuke na tanke kriške.
Stavite ih u posudu i pomešajte sa smeđim šećerom, mlevenim cimetom, narendanom korom limuna, suvim grožđem i brusnicama.
Krupno isečemo orahe.
Namrvite koštunjavo voće (ili u mikseru ili ih stavite u krpu, pokrijte i prevucite oklagiju preko njih).
Razvijte testo u koru i napunite smesom od jabuka.
Stavite veliko parče pergamentnog papira preko daske, pospite brašnom u počnite da razvijate testo oklagijom posutom brašnom. Razvijte testo stavljajući preko njega streč foliju!
Razvijte ga da bude oko 3 mm debelo (izbegavajte da koristite ruke za bezglutensku koru, nije dobro da bude previše tanka).
Rasporedite razlličite sastojke po celoj površini kore, ostavljajući oko dva centimetra slobodna po ivicama: prvo isečene orahe, nakon toga smesu od jabuka i sušeno voće. Počnite da podižete testo da ga razvučete preko nadeva, koristeći pergamentni papir.
Presavijte i uvijte do kraja. Zatvorite dobro da prekrije nadev unutra.
Prebacite štrudlu sa pergamentnim papirom na papir za pečenje.
Okrenite tako da otvor ostane odozdo, dajte joj oblik potkovice (po želji i na svoj rizik) i namažite belancem. Pospite granulisanim šećerom ili šećerom u prahu.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40 minuta. Servirajte sa šećerom u prahu. Neverovatno je ukusno sa bezglutenskim brašnom. Obavezno probajte!
Štrudla od jabuka bez glutena je gotova.