Način pripreme
1. Jabuke (najlepša štrudla se dobije kada se kombinuju različite sorte jabuka) se operu, ogule, očiste od semenki i izrendaju, ali ne previše fino.
2. Izrendane jabuke se posole, promešaju i ostave 10 minuta da puste vodu iz sebe. Nakon toga se pažljivo stiskaju kako bismo se oslobodili viška vode i da bismo imali hrskavu štrudlu.
3. U isceđenje jabuke se dodaje braon šećer (3/4 od količine), kesica cimeta, limunov sok i rum. Dobro se promeša. Ovo je punjenje za štrudlu.
4. Istopi se maslac.
5. Orasi se usitne, ali ne previše sitno.
6. Uzme se jedan list kore i naulji se cela njegova površina. Na njega se stavi drugi list i takođe se naulji. Uvek se koriste dva lista da bi se savio jedan štrudla rolat.
7. U jedan kraj lista po celoj njegovoj dužini se stavlja punjenje. Nakon toga se savija rolat s korama, ali samo 2-3 obrtaja. Cilj je da se savije mokro punjenje s korama, kako bi se odvojilo od orasa. Tako oni neće postati mokri i pri pečenju štrudla će postati veoma hrskava. Nakon tog savijanja polovina od površine lista razvijenih kora ostaje prazna. Ta površina se obilno posipa orasima, cimetom, s malo braon šećera i šećerom u prahu. Nakon toga do kraja se savija rolat. Gotov rolat u sredini ima punjenje od jabuka, koje je izolovano s par slojeva kora, a oko njega je punjenje od orasa, cimeta i šećera. Kada se tokom pečenja šećer istopi i karamelizuje, sliće se na jedan neverovatan način na orase i cimet.
8. U nauljenu tepsiju se stavljaju rolati jedan do drugog. Odozgo se mažu maslacem i posipaju se sa još malo braon šećera.
9. Rerna se zagreje na 200 stepeni. Kada se ubacuje tepsija da se peče - smanjuje se na 180 stepeni. Kada boja kora postane blago narandžasta - rerna se smanjuje na 160 stepeni i peče se dok ne bude gotovo.
10. Štrudla se vadi i ostavlja se da se u potpunosti ohladi i nakon toga se posipa šećerom u prahu.
Postoji i varijanta da se ne čeka da se ohladi, već da se posluži vruća uz kuglu sladoleda. Ukusno!
Maslac može da se zameni biljnim uljem i da se dobije posna štrudla. Zapravo, upravo po ovom receptu naša porodica sprema prazničnu pitu za Badnje veče. Način savijanja rolata (savijanje do 1/3 od površine kora kako bi se punjenje odvojilo i kako ne bi smočilo orašaste plodove + pokrivanje ostale 2/3 površine orašastim plodovima, cimetom i šećerom, nam daje baršunasto mekano jezgro sa hrskavim orasima i štrudla izgleda kao da ima hiljadu listova.
Suvišno je da govorim da osim jabuka ili bundeve - može da se improvizuje s punjenjem. Pokušajte sa šljivama i karanfilićem, pokušajte sa šargarepama i indijskim orahom, ili jabukama i vanilom i korom pomorandže, ili jabukama sa kardamonom, ili trešnjama sa bademim itd.
Po receptu za najbolju štrudlu može da se koristi i običan šećer, ali Muskovado daje neponovljivi ukus karamele.
Probajte i sigurna sam da će ovo postati vaša omiljena štrudla!