Način pripreme
Jednostavnu vegansku tortu sa keksićima i kukuruznim dvobojnim kremom možemo da napravimo u nekoliko koraka:
1. Sastojke merimo šoljom za čaj sa kapacitetom od 300 ml. Sipamo kukuruzni griz postepeno u ključalu vodu, tako što za to vreme mešamo metalnom žicom za mućenje, kako se ne bi stvorile grudvice. Fini kukuruzni griz kuvamo bukvalno minuticu-dve i zbog toga malo nakon što smo ga dodali u vodu, skidamo šerpu sa ringle. Dobro bi bilo da smesa bude kremasta (ali ne mnogo retka), a ne veoma gusta, budući da se zatim kačamak steže i dodatno zgušnjava.
2. U posebnu posudu sipamo 1/3 skuvanog kukuruznog griza. Pomešamo sa kakaom, rogačem, usitnjenim orasima i smeđim kristal šećerom (po ukusu).
3. Ostalu količinu kukuruzne smese u šerpici začinimo belim kristal šećerom po ukusu (belim, kako bismo sačuvali svetlu boju kačamaka), zrnca kakaa u komadićima i vanilu.
4. Počinjemo da slažemo vegansku tortu u malu pravougaonu duboku tepsijicu. Sve treba veoma brzo da uradimo, budući da kačamak krem počinje da se steže, a nama je potreban dok je još kremast.
Obične posne keksiće potapamo na nekoliko sekundi u hladnu vodu, kako bi lagano omekli, pre nego što ih poređamo u tepsiju.
Prvi red - obični keksići (ređamo po celom dnu).
Drugi red - žuta boja - svetao vanilin kukuruzni krem (raasporedimo 1/2 smese, tako što dobro popunimo krajeve i ispunimo između keksića).
Treći red - obični keksići.
Četvrti red - smeđa boja - kakao kukuruzni krem (raspoređujemo i dobro popunjavamo).
Peti red - ponovo posni obični keksići.
Šesti red - završavamo svetlim venilinim kukuruznim kremom (druga polovina smese), koju ravnomerno rasporešujemo. Ako ste već stegnuo, lagano pritiskamp i izravnavamo dlanom i lagano tapkamo kako bi se izgladilo.
5. Gotovu keks tortu na kraju dekorišemo. Po želji možemo da pospemo rogačem u obliku spirale, iznutra da je u spiralnom obliku popunimo orasima (polovinama) i sa strane na sličici da pospemo zrnca kaka u komadićima i usitnjene orahe, kao što je na fotografijama.
6. Ostavljamo na 1-2 ili 3 sata da se stegne i poslužujemo. Dobro je da ne prestoji više od nekoliko sati, nego da se koristi istog dana, kako ne bi promenila svoju aromu i svoj ukus.
Sjajna jednostavna vegnska torta sa keksićima i dve vrste kukuruznog krema. Brza za pripremu, pogodna za spontane specijalne povode, kada želimo brže da napravimo nešto slatko.
Nežna i ukusna veganska torta sa keksićima!