Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Keks Torta»Veganska torta sa keksićima

Veganska torta sa keksićima

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661345k185
Veganska torta sa keksićima
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 5
05/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
6
"Bajkovita veganska torta, sa kojom jedva čekamo da se upoznamo"

Potrebni sastojci

  • kukuruzni griz - 1 šolja od 300 ml (fini)
  • voda - oko 3 i ½ šolje
  • smeđi šećer - 5 supenih kašika, kristal
  • šećer - 6 supenih kašika, beli, kristal
  • vanila - 1 kesica
  • rogač - 1 supena kašika + za posipanje/dekoraciju
  • kakao - 2 supene kašike
  • orasi - 2 šake, usitnjeni + 1 šaka za dekoraciju
  • keksići - 30 - 35, obični (posni)
  • kakao - 2 supene kašike, komadići zrna + 1 supena kašika za dekoraciju
* merne jedinice

Način pripreme

Jednostavnu vegansku tortu sa keksićima i kukuruznim dvobojnim kremom možemo da napravimo u nekoliko koraka:

1. Sastojke merimo šoljom za čaj sa kapacitetom od 300 ml. Sipamo kukuruzni griz postepeno u ključalu vodu, tako što za to vreme mešamo metalnom žicom za mućenje, kako se ne bi stvorile grudvice. Fini kukuruzni griz kuvamo bukvalno minuticu-dve i zbog toga malo nakon što smo ga dodali u vodu, skidamo šerpu sa ringle. Dobro bi bilo da smesa bude kremasta (ali ne mnogo retka), a ne veoma gusta, budući da se zatim kačamak steže i dodatno zgušnjava.

2. U posebnu posudu sipamo 1/3 skuvanog kukuruznog griza. Pomešamo sa kakaom, rogačem, usitnjenim orasima i smeđim kristal šećerom (po ukusu).

3. Ostalu količinu kukuruzne smese u šerpici začinimo belim kristal šećerom po ukusu (belim, kako bismo sačuvali svetlu boju kačamaka), zrnca kakaa u komadićima i vanilu.

4. Počinjemo da slažemo vegansku tortu u malu pravougaonu duboku tepsijicu. Sve treba veoma brzo da uradimo, budući da kačamak krem počinje da se steže, a nama je potreban dok je još kremast.

Obične posne keksiće potapamo na nekoliko sekundi u hladnu vodu, kako bi lagano omekli, pre nego što ih poređamo u tepsiju.

Prvi red - obični keksići (ređamo po celom dnu).

Drugi red - žuta boja - svetao vanilin kukuruzni krem (raasporedimo 1/2 smese, tako što dobro popunimo krajeve i ispunimo između keksića).

Treći red - obični keksići.

Četvrti red - smeđa boja - kakao kukuruzni krem (raspoređujemo i dobro popunjavamo).

Peti red - ponovo posni obični keksići.

Šesti red - završavamo svetlim venilinim kukuruznim kremom (druga polovina smese), koju ravnomerno rasporešujemo. Ako ste već stegnuo, lagano pritiskamp i izravnavamo dlanom i lagano tapkamo kako bi se izgladilo.

5. Gotovu keks tortu na kraju dekorišemo. Po želji možemo da pospemo rogačem u obliku spirale, iznutra da je u spiralnom obliku popunimo orasima (polovinama) i sa strane na sličici da pospemo zrnca kaka u komadićima i usitnjene orahe, kao što je na fotografijama.

6. Ostavljamo na 1-2 ili 3 sata da se stegne i poslužujemo. Dobro je da ne prestoji više od nekoliko sati, nego da se koristi istog dana, kako ne bi promenila svoju aromu i svoj ukus.

Sjajna jednostavna vegnska torta sa keksićima i dve vrste kukuruznog krema. Brza za pripremu, pogodna za spontane specijalne povode, kada želimo brže da napravimo nešto slatko.

Nežna i ukusna veganska torta sa keksićima!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: