Način pripreme
Ugrejemo vodu za koru (u električnom bokalu ili na ringli) i vruću vodu sipamo u duboku posudu.
U njoj istopimo sodu sa jabukovim sirćetom. Ručno mešajući metalnom poslastičarskom žicom za mućenje, jedno za drugim dodajemo - smeđi kristal šećer, vanilu, nerafinisano suncokretovo ulje, brašno od rogača, cimet i ovsene pahuljice. Postepeno sipamo integralno i tipsko brašno i čim ih smesa ravnomerno usvoji - ostavljamo da prestoji na kratko, dok pripremamo šargarepe koje, nakon što ih ogulimo i izrendamo na rende, dodajemo u posudu u tečno testo.
Polovinu smese rasporedimo u kalup za tortu sa pokretnim prstenom - veličine - 17 cm prečnik, pretnodno premazan nerafinisanim suncokretovim uljem. Pečemo na 180 stepeni otprilike 30 minuta.
Dok se prva kora peče u rerni, počinjemo da pripremamo krem, tako što ogulimo i izrendamo šargarepe i jabuku na obično krupno rende, a sveži koren đumbira - na veoma sitno rende (kao za čokoladu), kroz koje neće proći dlačice, kako bismo ih odstranili i koristili samo pire i sok đumbira. Mešamo ih sa smeđim kristal šećerom i cimetom - tako što ih lagano gnječimo rukom kako bi pustili sok i ostavljamo da prestoje.
Ispečenu koru od šargarepe vadimo iz rerne, otvaramo prsten kalupa i odvajamo dno, potpomažući tankim nožem. U slučaju da se kora podigla na vrhovima, kada se ohladi - pažljivo isečemo suvišni deo, tako da se dobije ravna okrugla kora.
Operemo oba dela kalupa za torte, osušene ih ponovo sastavimo i ponovo premazujemo nerafinisanim suncokretovim uljem (i dno i stranice). Rasporedimo drugu polovinu smese od testa i ispečemo na isto toliko stepeni i minuta kao i prvu.
Za to vreme u maloj šerpi kuvamo smesu od šargarepe za krem, samo 2-3 minute uz neprestano mešanje, koliko je potrebno da omekne jabuka i da se umekša pikantni ukus svežeg đumbira, a takođe i da se pojača prijatna aroma cimeta.
Kada se ohladi, smesu sipamo u malu čašu nutri blendera (ili jačeg blendera) i kratko sameljemo.
Istopimo domaći tečni med od maslačka sa 6 supenih kašika vode u vatrostalnoj posudi na ringli i ostavimo da vri 1-2 minute. Već ohlađenog (budući da nije dobro da blendamo vruće sastojke), ga dodajemo u posudu za blendanje i ponovo sameljemo. Sipamo još 4 supene kašike vode i krem sameljemo još 3 puta po nekoliko sekundi, tako što svaki put dodajemo po 1 šaku usitnjenih isečaka od prve kore.
Nakon što je i druga kora gotova (u ovom slučaju nije se podigla kao prva, već je prijatnog ovalnog oblika i zato je ne sečemo odozgo), odlepimo je na isti način od kalupa.
Rasporedimo gotov gusti krem na prvu koru i odozgo stavimo drugu koru, lagano pritiskajući da se ne zalepi. Izravnamo krem naše torte sa šargarepom tako da ne štrči sa strane.
Sledi priprema glazure. U šerpici pomešamo sve sastojke za nju: rogač, kakao, cimet, smeđi kristal šećer, nerafinisano suncokretovo ulje i vodu. Kada homogena smesa provri - kuvamo 2-3 minutice da bi se zgustila, dok mešamo.
Nakon što se malo ohladi, nanosimo čokoladnu glazuru na tortu tako što je bogato premažemo odozgo i sa strana.
S obzirom da se brzo steže, odmah ukrašavamo unapred oblikovanim lopticama od ostalih komadića torte, izgnječenih sa malo krema od šargarepe i posipamo sitno iseckanim orasima.
Čarobna Veganska torta sa glazurom i orasima - inspirišućeg izlgeda, slatkoće i arome!
Neverovatno Ukusno!