Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Gurabije»Babine gurabije sa orasima

Babine gurabije sa orasima

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
4092746
Babine gurabije sa orasima
Fotografije: Ivan Katsarov
1 / 3
05/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
150 min.
Ukupno
165 min.
Porcije
100
"Autentičan recept za tredicionalne babine gurabije sa orasima"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 500 g
  • kiselo mleko - 250 g
  • soda za hleb - 2 kašičice
  • orasi - 200 g, izlomljeni
  • cimet - 1 kesica
  • mast - 200 g (maslac)
  • brašno - za tvrdo testo (oko 1 kg)
* merne jedinice

Način pripreme

Recept je od moje babe Katerine (Tine).

U našoj porodici ove gurabije su se pravile i za Vaskrs i za Božić i za praznik i za pomen. Bukvalno gurabije za svaki povod. Čak i bez povoda, eto tako, da ima čovek čime da se zasladi.

Gurabije sam pravila sa maslacem i sa mašću i da Vam priznam, gurabije sa mašću sa lepše.

1️⃣ Istopimo mast/maslac pazeći da se ne preprže.

2️⃣ Jaja se mute dok ne pobele.

3️⃣ Stavljamo sodu u kiselo mleko, promešamo i dodajemo u jaja i lepo mutimo.

4️⃣ Šećer se dodaje u smesu sa jajima i muti se da se istopi.

5️⃣ Lagano po malo dodajemo masnoću i nastavljamo da mutimo.

6️⃣ Na kraju dodajemo cimet i orahe.

7️⃣ Brašno je dva puta prosejano, sipamo ga na radnu površinu ili u veliku tepsiju, pravimo veliki kladenac i u njega sipamo smesu od jaja. Umesimo tvrdo testo koje ostavljamo da odmori 15 minuta.

8️⃣ Testo razvijemo z kore debljine oko 5 mm i kalupčićima sečemo gurabije. Drugi način za oblikovanje kolača sa orasima je pomoću jednog posebnog šprica, koji se stavlja na otvor mašinice za mlevenje mesa i bude dosta brže zato što se štedi na razvijanju.

9️⃣ Gurabije se ređaju u nauljenu tepsiju i peku se do preplanulosti koja nam se dopada.

Lepo kod ovih gurabija je što više stoje - postaju ukusnije, ali toliko su ukusne, da je nemoguće da dugo prestoje.

Napomena uz recept za babine gurabije sa orasima:

- Kao opcija cimet može da se zameni vanilom;

- U deo testa može da se izrenda kora limuna ili pomorandže i da se pojači esencijom limuna/pomorandže;

- Takođe, deo brašna (5-6 supenih kašika) može da se zameni kukuruznim skrobom. On umekšava čvrste proteine pšeničnog brapna, čineći keksiće krhkijim (bez da budu lomljivi) i lakši;

- Cimet može da se dopuni đumbirom u prahu ili umesto njih da se stavi kardamon.

Sve sa ovim babinim gurabijama sa orasima je pitanje mašte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: