Način pripreme
Recept je od moje babe Katerine (Tine).
U našoj porodici ove gurabije su se pravile i za Vaskrs i za Božić i za praznik i za pomen. Bukvalno gurabije za svaki povod. Čak i bez povoda, eto tako, da ima čovek čime da se zasladi.
Gurabije sam pravila sa maslacem i sa mašću i da Vam priznam, gurabije sa mašću sa lepše.
1️⃣ Istopimo mast/maslac pazeći da se ne preprže.
2️⃣ Jaja se mute dok ne pobele.
3️⃣ Stavljamo sodu u kiselo mleko, promešamo i dodajemo u jaja i lepo mutimo.
4️⃣ Šećer se dodaje u smesu sa jajima i muti se da se istopi.
5️⃣ Lagano po malo dodajemo masnoću i nastavljamo da mutimo.
6️⃣ Na kraju dodajemo cimet i orahe.
7️⃣ Brašno je dva puta prosejano, sipamo ga na radnu površinu ili u veliku tepsiju, pravimo veliki kladenac i u njega sipamo smesu od jaja. Umesimo tvrdo testo koje ostavljamo da odmori 15 minuta.
8️⃣ Testo razvijemo z kore debljine oko 5 mm i kalupčićima sečemo gurabije. Drugi način za oblikovanje kolača sa orasima je pomoću jednog posebnog šprica, koji se stavlja na otvor mašinice za mlevenje mesa i bude dosta brže zato što se štedi na razvijanju.
9️⃣ Gurabije se ređaju u nauljenu tepsiju i peku se do preplanulosti koja nam se dopada.
Lepo kod ovih gurabija je što više stoje - postaju ukusnije, ali toliko su ukusne, da je nemoguće da dugo prestoje.
Napomena uz recept za babine gurabije sa orasima:
- Kao opcija cimet može da se zameni vanilom;
- U deo testa može da se izrenda kora limuna ili pomorandže i da se pojači esencijom limuna/pomorandže;
- Takođe, deo brašna (5-6 supenih kašika) može da se zameni kukuruznim skrobom. On umekšava čvrste proteine pšeničnog brapna, čineći keksiće krhkijim (bez da budu lomljivi) i lakši;
- Cimet može da se dopuni đumbirom u prahu ili umesto njih da se stavi kardamon.
Sve sa ovim babinim gurabijama sa orasima je pitanje mašte.