Način pripreme
Sveža orada na roštilju je bez sumnje jedno od omiljenih jela tokom leta.
Po želji možete prethodno da marinujete ribu. U principu: ulje, začini i biljke dobro idu uz ribu, ali sa sokom od limuna i belim vinom treba da pazite, oni čine da se meso mrvi, tako da se riba na roštilju može raspasti.
Riba i morski plodovi se marinuju dobro - to ih čini nežnim, sočnim i interesantnog ukusa.
Napravite proreze na ribi sa svake strane, dva do tri puta, da mogu mirisi da se dobro rasporede u celoj ribi. Marinujte takođe sa maslinovim uljem, solju, biberom, čenom belog luka i majčinom dušicom u unutrašnjosti.
Ribu je najbolje servirati sa tečnom marinadom, u našem receptu je sos sa peršunom.
Ugrejte rešetku na najvišu temperaturu. Namažite rešetku.
Sos od peršuna
U posudi sjedinite sve sastojke. Začinite solju i biberom. Odvojte.
Priprema orade
Namžite ribu maslinovim uljem i sokom od limuna. Pospite belim lukom unutra u ribu. Začinite solju i biberom.
Pecite ribu oko 3 minuta sa svake strane ili dok ne bude gotovo.
Servirajte prilog i pečenu ribu dok su topli.
Servirajte oradu na roštilju sa sosom od peršuna i povrćem po ukusu. Ja sam servirala sa graškom, šargarepom, brokolijem, karfiolom, crvenim kupusom i šakom škampa sa pečurkama na roštilju.