Turska krem čorba od paradajza

Turska krem čorba od paradajza
Fotografije: Veronika Mihailova
17/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Skuvaj40 min.
Ukupno60 min.
Porcije4
"Spcijalitet iz turske kuhinje - krem čorba od paradajza"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 7 komada, crveni
  • brašno - 2 - 3 kašičice
  • pasta od paradajza - 1 sipena kašika
  • biljno ulje - 2 - 3 kašičice
  • so - 1 kašičica (ili po ukusu)
  • aleva paprika - 1 prstohvat (ili po ukusu)
  • voda - 1 litar (ili sok od paradajza)
  • sir - 100 g (ili pavlaka)
  • beli luk - 1 - 2 čena
* merne jedinice

Način pripreme

Uzmite paradajz, operite i oljuštite. Nakon toga isecite oljušteni paradajz na kockice.

Stavite tiganj na srednju temperaturu da se ugreje, sipajte u njega ulje, a nakon toga dodajte brašno. Promešajte. Pržite na tihoj vatri dok ne dobiju zlatnobraon boju.

Nakon toga dodajte pastu od paradajza u brašno. Dobro promešajte i pržite još 4-5 minuta.

Uzmite isečeni paradajz i takođe stavite u tiganj, dodajte beli lu, sino iseckan ili izgnječen na gnječilicu za beli luk. Uz neprestano mešanje kuvajte sve zajedno još 5 minuta.

Sadržaj tiganja premestite u odgovarajuću veliku šerpu. Dodajte vodu i stavite na umerenu vatru.

Periodično mešajte paradajz čorbu dok ne provri. Začinite solju i biberom po ukusu.

Nakon što jelo bude gotovo, uzmite štapni mikser i izgnječite.

Vaša turska krem čorba od paradajza je gotova.

Napomena: Možete je servirati tako što ćete je posuti rendanim belim sirom ili pavlakom i začinima. Veoma je ukusna i sa krutonima.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: