Način pripreme
Od namirnica za piškote umesite mekano testo i ostavite ga da naraste dok ne udvostruči zapreminu.
Naraslo testo podelite na 4 lopte, svaku razvucite u koru debljine oko 1/2 centimetra i zatim isecite koru u oblik piškota, dužine oboda tepsije u kojoj ćete sklapati slanu tortu.
Ostavite isečene piškote da odmore dok ne počnu da se suše odozgo. Pecite ih u rerni sa uključenim ventilatorom na 160 stepeni dok lagano ne porumene.
Premažite piškote umućenim žumancem i vratite ih da se peku dok ne porumene.
Ostavite ih da se hlade nepokrivene, kako ne bi omekšale, jer treba da budu hrskave.
Krompir očistite, oljuštite i skuvajte. Izgnječite ga u pire, posolite 1 kašičicom soli, dodajte sušeno povrće i maslac i sve dobro promešajte.
Jedno pakovanje krem sira promešajte sa sitno seckanim kiselim krastavčićima.
Kuvana jaja narendajte na krupno, promešajte ih sa majonezom, 1 kašičicom soli i belim biberom.
Drugo pakovanje krem sira promešajte sa topljenim sirom i peršunom.
U tepsiju sa zidovima koji se skidaju i koja je premazana uljem, na dno prvo stavite krompir pire, koje se dobro pritisne.
Poređajte polovinu mortadele, zatim ide krem sir i kiseli krastavčići, preostali deo mortadele i jaja sa majonezom.
Ostavite tortu u frižider da se stegne, pokrivenu providnom folijom na nekoliko sati.
Nakon toga izvadite slanu šarlotu, sklonite zidove tepsije, prebacite tortu na tanjir i sa strane poređajte domaće piškote.
Odozgo tortu ukrasite ružama od smese krem sira, topljenog sira i peršuna.
Zavežite mašnicom.