Šarlota sa limunom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7642215k211
Šarlota sa limunom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 3
18/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Sve je raskošno - samo čekanje jedan dan da bismo isekli ovu Šarlotu sa limunom nam se nikako ne dopada"

Potrebni sastojci

  • piškote - 36 komada
  • krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • žumanca - 4 komada
  • šećer - 150 g
  • vanila - 1 kašičica, tečna
  • kukuruzni skrob - 3 supene kašike, nepune
  • limun - kora 1 limuna
  • maslac - 50 g
  • maskarpone sir - 250 g
  • limunčelo - 50 ml
  • tečna pavlaka - 100 ml, slatka
  • za umakanje
  • limun - sok 1/2 citrusa
  • limončelo - 50 ml
  • šećer - 2 supene kašike
  • voda - 200 ml
  • kakao - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste prirpemili ovu ukusnu i svežu tortu Šarlota, prvo pripremite krem tako što zagrejete 400 ml mleka, šećer i vanilu dok stepena ključanja.

U drugoj posudi pomešajte kukuruzni skrob i žumanca. Mešajte dok ne postane homogeno i dodajte ostalih 100 ml mleka.

Dodajte ovu smesu u vruće mleko u tankom mlazu, neprestano mešajući.

Kuvajte krem nekoliko minuta dok se ne zgusti. Kada se po površini formiraju balončići, krem za tortu je gotov.

Nakon toga skinite sa ringle i dodajte maslac i fino izrendanu koru polovine limuna. Izmešajte da se maslac istopi. Na kraju dodajte 50 ml Limončela.

Krem pokrijte streč folijom i sotavite da se ohladi do sobne temperature.

Čim se krem ohladi, umutite mikserom 100 ml tečne pavlake dok vrhići ne postanu čvrsti.

Izmešajte i maskrpone i dodajte u delovima u umućenu pavlaku.

U već ohlađeni krem sa jajima dodajte krem sa pavlakom u delovima mešajući špatulom.

Dobija se ukusan i vazdušast krem sa limunom.

krem za tortu je gotov i možete da je sastavite, ali pre toga odvojte u posudi mali deo krema za dekoraciju torte sa piškotama i stavite ga u frižider.

Iscedite sok 1/2 limuna. Dodajte 2 kašike šećera i Limončelo i mešajte dok se šećer u potpunosti ne istopi. Nakon toga dodajte otprilike 1 čašu vode.

Pripremite kalup za tortu sa bordom koji se skida 24-26 cm.

Isecite nožem jedan od krajeva nekoliko piškota koji će vam trebati za bord. ISečke sačuvajte za popunjavanje.

Na kratko umačite piškote samo sa jedne strane u limunsku vodu i poređajte ih prvo po bordu kalupa, a nakon toga i po dnu.

Piškote pokrijte polovinom krema, nakon toga ponovite ponovo sa redom piškota i završite tortu ostalim kremom.

Stavite u frižider na sat vremena.

Nakon toga dekorišite odvojenim kremom, stavite ga u špric sa zvezdastim nastavkom.

Šarlotu pospite s malo kakaa i vratite tortu u frižider na jednu noć ili barem 7-8 sati.

Sledećeg dana možete uživati u ovoj izuzetno svežoj i ukusnoj torti sa limunom Šarlota.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: