Slana Šarlota

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Pomoćnik kuvara
29698
Slana Šarlota2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
10
"Slana torta Šarlota je kao slika, žalosno je da moramo da je narušimo, ali kada pomislimo koliko je ukusna, ruka sama kreće ka viljušci"

Potrebni sastojci

  • za piškote
  • brašno - 300 g, belo
  • suvi kvasac - 1/2 pakovanja
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 1 kašičice
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • voda - 150 ml
  • žumance - 1 za premazivanje
  • za nadev
  • krompir - 500 g
  • krem sir - 2 mala pakovanja
  • topljeni sir - 150 g
  • kiseli krastavčići - 4 - 5 komada
  • jaja - 3 komada, kuvana
  • majonez - 3 kašike
  • maslac - 1 kašika
  • sušeno povrće - 1 kašičica
  • so - 2 kašičice
  • peršun - 2 kašike, svež
  • beli biber - 1/2 kašičice
  • mortadela - 200 g, iseckana na tanke kriške
* merne jedinice

Način pripreme

Od namirnica za piškote umesite mekano testo i ostavite ga da naraste dok ne udvostruči zapreminu.

Naraslo testo podelite na 4 lopte, svaku razvucite u koru debljine oko 1/2 centimetra i zatim isecite koru u oblik piškota, dužine oboda tepsije u kojoj ćete sklapati slanu tortu.

Ostavite isečene piškote da odmore dok ne počnu da se suše odozgo. Pecite ih u rerni sa uključenim ventilatorom na 160 stepeni dok lagano ne porumene.

Premažite piškote umućenim žumancem i vratite ih da se peku dok ne porumene.

Ostavite ih da se hlade nepokrivene, kako ne bi omekšale, jer treba da budu hrskave.

Krompir očistite, oljuštite i skuvajte. Izgnječite ga u pire, posolite 1 kašičicom soli, dodajte sušeno povrće i maslac i sve dobro promešajte.

Jedno pakovanje krem sira promešajte sa sitno seckanim kiselim krastavčićima.

Kuvana jaja narendajte na krupno, promešajte ih sa majonezom, 1 kašičicom soli i belim biberom.

Drugo pakovanje krem sira promešajte sa topljenim sirom i peršunom.

U tepsiju sa zidovima koji se skidaju i koja je premazana uljem, na dno prvo stavite krompir pire, koje se dobro pritisne.

Poređajte polovinu mortadele, zatim ide krem sir i kiseli krastavčići, preostali deo mortadele i jaja sa majonezom.

Ostavite tortu u frižider da se stegne, pokrivenu providnom folijom na nekoliko sati.

Nakon toga izvadite slanu šarlotu, sklonite zidove tepsije, prebacite tortu na tanjir i sa strane poređajte domaće piškote.

Odozgo tortu ukrasite ružama od smese krem sira, topljenog sira i peršuna.

Zavežite mašnicom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: