Lenji hleb

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k73516k873
Lenji hleb
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
26/08/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
4 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
34 min.
Porcije
6
"Lenji hleb za zauzete domaćice"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g + za mešenje
  • voda - 260 ml
  • ulje - 15 ml ili maslinovo ulje
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 10 g, svež
* merne jedinice

Način pripreme

Ko od nas ne voli miris i ukus sveže ispečenog domaćeg hleba? A koliko nas odustaje od njegove pripreme zbog nedostatka vremena, a često nas mrzi da se potrudimo više.

Postoji rešenje za to, kada nam je ležernije i želimo da sačuvamo snagu. Onda je to ovaj lenji hleb, koji ni po čemu ne odstupa od onih kojima je potrebna duža i teža prirpema.

Da biste napravili, još više bi vam olakšao jedan secko ili mikser sa nastavcima za testo.

Stavite sve sastojke u posudu i uključite mešenje. Najviše 3-4 minuta i vaše testo za hleb će biti gotovo, da ne traćite ni gram snage.

I stvarno nije potrebno da kvasac nadođe prethodno, kada prirpemate ovaj hleb. Možete da ga rastvorite u delu vode da biste bili sigurni da će da se idealno integriše u ste.

Osetite dodir da li je samo testo previše mekano i ako je potrebno dodajte još brašna.

Svaka vrsta i marka brašna ima različite sposobnosti za upijanje tečnosti.

Lepo je da u ovom slučaju kombinujete 50/50 brašno od tvrde pšenice sa visokim sadržajem glutena i ono koje je laganij, za slatkiše i kolače.

Na taj način sama konzistencija postane laganija i tekstura hleba vazdušastija.

Testo treba da ostnane mekše, čak je dopušteno da se malo lepi. Da biste ga izvadili iz posude i oblikovali, namažite ruke uljem ili maslinovim uljem.

Stavite u okrugao pleh prečnika 22 cm, obložen papirom za pečenje.

Sačekajte 40 minuta da nadođe, pospite brašnom i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni.

Pecite hleb dok ne dobije zlatnu boju i uverite se da li je poptuno peče, udarite po korici - ako izdaje šupalj zvuk, onda je gotov.

Ostavite da se ohladi na rešetku i servirajte na trpezu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: