Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Mafini»Pinjata mafini

Pinjata mafini

Sanja ČipčićSanja Čipčić
Početnik
1612756
Pinjata mafini
Fotografije: Sanja Čipčić
1 / 7
03/09/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Šareni pinjata mafini za malu i veliku decu"

Potrebni sastojci

  • ZA MAFINE
  • puter - 56 g (sobne temperature)
  • ulje - 60 ml
  • šećer - 150 g
  • jaja - 2 komada (sobne temperature)
  • aroma vanile - 7 ml
  • brašno - 2 šolje
  • prašak za pecivo - 6 g
  • so - 1/4 k.k.
  • buttermilk - 100 ml
  • ZA BUTTERMILK
  • mleko - 100 ml (veći % m.m.)
  • limunov sok - 10 ml
  • ZA PUNJENJE
  • šarene bombonice - 100 g
  • ZA PUTER KREM
  • puter - 225 g (sobne temperature)
  • slatka pavlaka - 30 ml
  • so - 1 prstohvat
  • šećer u prahu - 375 g (što finiji)
  • aroma vanile - 5 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema buttermilk-a: Nisam sigurna koji je naš naziv za buttermilk, pa ga neću prevoditi. Pre početka pravljenja mafina, potrebno je napraviti buttermilk tako što se u malu posudicu sipa 10 ml limunovog soka i 100 ml mleka, promeša i ostaviti 5 min da tečnost počne da se zgušnjava. Ostaviti po strani i koristiti kako je navedeno u receptu.

Priprema mafina: Zagrejati rernu na 180℃, kalup za mafine obložiti papirnim ili silikonskim korpicama.

Mikserom mutiti puter, ulje i kristal šećer dok masa ne postane kremasta i ujednačena. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje i sve dobro sjediniti, potom dodati aromu vanile. U činijici pomešati suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so. Pomoću kašike naizmenično sipati mešavinu brašna, zatim buttermilk u smesu sa jajima. Ponavljati postupak dok se svi sastojci ne potroše, masa treba da bude kremasta i kompaktna (ne treba preterati sa mućenjem).

Puniti kalupe do 2/3 i peći 20-ak min, u zavisnosti od jačine rerne (isključiti ventilator kako bi mafini zadržali lep oblik). Mafini su gotovi kada čačkalica prođe kroz sredinu i ostane čista.

Potpuno ohladiti mafine pre vađenja sredine, kada su se ohladili pomoću noža (ili noža za vađenje jezgra jabuke) napraviti rupu na sredini prečnika 3 cm i dubine 3 cm, pažljivo izvaditi sredinu jer će se kasnije koristiti kao poklopac.

Svaku rupi popuniti šarenim bombonicama (otprilike 1 kašika za svaki mafin), vratiti poklopac i blago ga utisnuti nožem.

Priprema puter krema: Puter umutiti mikserom tako da postane kremast, posuti prstohvat soli po celoj površini i nastaviti sa mućenjem. Postepeno dodavati šećer (otprilike po 50 g) i mutiti na srednjoj brzini. Kada je krem postao ujednačen, dodati jednu po jednu kašiku slatke pavlake (neumućene). Povećati brzinu kada se svi sastojci sjedine i mutiti 30 s. Na samom kraju umešati vanilin ekstrakt. Dodati boje po želji, rasporediti ih u više dresing vreća sa različitim nastavcima i ukrasiti mafine.

Od ove količine puter krema može bogato da se ukrasi 12 mafina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Marija Milovanović
Marija Milovanović
Mafini su odlični! Buttermilk se kod nas nalazi pod imenom mlaćenica.
28.03.2023 19:37