Način pripreme
Tiganj sa debelim dnom - najbolje da bude od livenog gvožđa, ugrejte ga na vatri sa kašičicama maslinovog ulja.
Svinjski vrat ili plećku isecite na kockcie oko 4-5 cm, osušite ubrusom i stavite u tiganj. Pržite oko 10 minuta da se stvori korica.
Suvu papriku iseckajte i dodajte, pržite 1 minut, mešajte. Sipajte vino, promešajte 2 minuta i dodajte toplu vodu, začinite solju i mlevenim biberom. Poklopite, smanjite jačinu vatre i ostavite da se krčka 40-45 minuta, periodično mešajte.
Za vreme kuvanja, ako se voda smanjuje, dodajte još malo tople vode. Ostavite an vatri dok meso ne omekša. Poslednjih minuta treba potpuno da ostane na vatri i da se stvori hrskava korica, da lepo porumeni.
Popsite origanom, promešajte i dodajte kapljice soka od limuna, ostavite još 1 minuta. Sok od limuna je potreban, pošto poravnama masnoću iz svinjskog mesa.
Prženu svinjetinu servirajte sa krompirom sa limunom i belim lukom iz rerne.