Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač Čokoladni somot

Kolač Čokoladni somot

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Kolač Čokoladni somot
Fotografije: marcheva14
1 / 5
24/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
15
"Ponekad svako vrede da se počasti parčetom kolača Čokoladni somot"

Potrebni sastojci

  • maslac - 200 g
  • crna čokolada - 200 g, kuvertira
  • kafa - 6 kašičica, instant
  • voda - 160 ml
  • jaja - 4 komada
  • ulje - 7 supenih kašika
  • sveže mleko - 100 ml
  • brašno - 250 g, belo
  • kakao - 50 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica, ravna
  • šećer - 480 g, kristal
* merne jedinice

Način pripreme

rerna - 175-180 stepeni:

Kalup za kuglof dubok sa rebrima, dobro namazan parčetom maslaca i posut sa malo brašna - 26-27 cm.

Na umerenoj temperaturi rastopite masalc, čokoladu, kafu i vodu. Ostavite sa strane.

Jaja umutite sa uljem uz pomoć miksera na umerenoj temepraturi i dodajte sveže mleko. U smesu dodajte i rastopljeni maslac. Mešajte lepo dok se ne izjendače smese.

U posudi pomešajte suve sastojke i u njih dodajte tečne. Dobro promešajte.

Smesu za kolač sipajte u kalup.

Pecite na 175 stepeni oko 90 minuta. Napravite proveru sa dugim drvenim ražnjićem i ako izađe potpuno suva, odmah izvadite iz rerne (kod mene se peklo tačno 75 minuta).

Ostavite da se ohladi u kalupu oko 20 minuta, nakon toga ostavite da se ohladi na rešetku.

Čokoladni kolač pospite šećerom u prahu.

Recept za ovaj čokoladni kolač imam dugo vremena i jako me je bunila količina šećera, zato nisam pripremala. Pitala sam se da li zaista ide toliko šećera i mogu da uverim svakog da je recept tačan i da ide toliko šećera, zato što uz toliko čokolade, kakaa i kade - šećer se uopšte ne oseća.

Ovaj kolač Čokoladni somot zaista ima somotsku strukturu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: