Način pripreme
rerna - 175-180 stepeni:
Kalup za kuglof dubok sa rebrima, dobro namazan parčetom maslaca i posut sa malo brašna - 26-27 cm.
Na umerenoj temperaturi rastopite masalc, čokoladu, kafu i vodu. Ostavite sa strane.
Jaja umutite sa uljem uz pomoć miksera na umerenoj temepraturi i dodajte sveže mleko. U smesu dodajte i rastopljeni maslac. Mešajte lepo dok se ne izjendače smese.
U posudi pomešajte suve sastojke i u njih dodajte tečne. Dobro promešajte.
Smesu za kolač sipajte u kalup.
Pecite na 175 stepeni oko 90 minuta. Napravite proveru sa dugim drvenim ražnjićem i ako izađe potpuno suva, odmah izvadite iz rerne (kod mene se peklo tačno 75 minuta).
Ostavite da se ohladi u kalupu oko 20 minuta, nakon toga ostavite da se ohladi na rešetku.
Čokoladni kolač pospite šećerom u prahu.
Recept za ovaj čokoladni kolač imam dugo vremena i jako me je bunila količina šećera, zato nisam pripremala. Pitala sam se da li zaista ide toliko šećera i mogu da uverim svakog da je recept tačan i da ide toliko šećera, zato što uz toliko čokolade, kakaa i kade - šećer se uopšte ne oseća.
Ovaj kolač Čokoladni somot zaista ima somotsku strukturu.