Način pripreme
Koristi se kvadratna posuda za pečenje namazana i pokrivena papirom za pečenje prečnika 20/20. Ne radi se mikserom već žičanom mutilicom.
Maslac i čokolada se istope na pari. Dodaje se pri mešanju neskafa, šećer i ohlade se.
U posudi se pomešaju brašno i prašak za pecivo, kakao kroz sito, vanila, so i sipaju se u smesu sa maslacem.
Dodaju se jaja, blago umućena u penu. Promeša se energično žicom dok se ne umuti u homogenu smesu.
Smesa se sipa u posudu za pečenje i peče se na 180 stepeni oko 30-35 minuta dok čačkalica ne bude suva.
Ohladi se potpuno na metalnoj mraži.
Preliv od kokosa: kokos se prepeče na tiganju do ne bude blago zlatast, da pusti svoje arome. Sipa se u posudu, dodaje se kondenzovano mleko i meša se dok se potpuno ne upije.
Smesa postaja trošna i stavlja se u debelom sloju preko ohlađene kore. Ostavlja se u frižideru oko 15 minuta.
Nalomljena čokolada 120 g se preliva vrućom pavlako, dodaje se i kašika maslaca. Meša se da bude homogeno.
Ostavlja se da se podesi temperatura i nakon toga se sipa preko kokosa. Zagladi se.
Čokoladni kolač se drži u frižideru oko 1 sat. Seče se na male štangle.
Čokoladni kolač sa prelivom od kokosa je gotov.
Napomena: Jedan prijatan u nepretenciozan kolač uz kafu sa jakom aromom, sa ukusom kokosa i dobre čokolade.
Smanjila sam količinu maslaca na 150 g, šećer na 100 g jer sam koristila slatko kondenzovano mleko i ta dodatna slatkoća bi bila još teža uz još šećera.