Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Domaći slani karamel

Domaći slani karamel

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k219
Domaći slani karamel
Fotografije: marcheva14
1 / 6
30/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
1
"Ako vam je kombinacija slatkog i slanog omiljena, onda obavezno probajte ovaj slani karamel - čarobno je ukusan"

Potrebni sastojci

  • šećer - 200 g, kristal
  • maslac - 85 g
  • punomasna pavlaka - 120 ml
  • vanila - 1/2 kašičice, ekstrakt
  • morska so - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Sastojci se izvade iz frižidera jedan sat ranije.

Maslac se iseče na kocke. Šećer i pavlaka se izmere za količinu prethodno. Sipa se šećer u šerpu sa što je moguće debljim dnom, stavlja se na ringlu na umerenu temperaturu, pri čemu se neprestano nadgleda i rastresa se s vremena na vreme, da se šećer dobro rasporedi.

Mokrom silikonskom četkom se prelazi po zidovima šerpe da ne ostaju kristali šećera.

U trenutku kada se istopi sklanja se sa ringle i maslac se sipa odjednom, pri čemu se meša energično. Između gorkog sirupa i maslaca će se dobiti reakcija i smesa će jako da zažubori.

Nakon što šećerni sirup potpuno upije maslac sipa se polako pavlaka u tankom mlazu uz neprestano energično mešanje. Na kraju se dodaje i morska so, meša se dok se ne istopi.

Karamel se ostavlja na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Nakon toga može da se koristi za prelivanje kolača ili da se ostavi u frižideru. Trajnost mu je duga, nekoliko nedelja, jer šećer igra ulogu konzervansa.

Od gornjih sastojaka se dobija oko 150 g gotovog karamel sosa.

Ovaj karamel može da nađe primenu na mnogim desertima. Može da se koristi za prelivanje sladoleda, kolača, kremova, čak i šolje kapućina.

Upakovan u lepu teglicu može da se pokloni bliskom čoveku zajedno sa domaće spremljenim keksom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: