Način pripreme
Potopite suvo grožđe i brusnice u rum.
Aktivirajte kvasac, rastvorite ga u mlakom mleku zajedno sa 1 supenom kašikom šećera i 2 supene kašike brašna. Promešajte i ostavite 10-15 minuta.
Umutite 1 jaje i 2 žumanca sa preostalim šećerom.
Rastopite mast (maslac).
Prosejte brašno i napravite udubljenje. Dodajte kvasac, smesu od jaja, masnoću i vanilu.
Zamesite glatko i meko testo. Stavite ga u posudu, prethodno namazanu uljem i pokrijte streč folijom. Sačekajte dok se testo ne udvostruči. Vreme zavisi koliko je toplu u prostoriji. Možete uključiti rernu na 30-40 stepeni i staviti testo unutra. To će skratiti vreme nadolaženja.
Kad testo bude gotovo, razvucite ga na pravougaonu koru - približno 20/60. Namažite mekanim maslacem i stavite suvo voće i ušećerene korice citrusa. Pritisnite nadev rukama.
Isecite na 5 traka širine oko 12 cm. Poređajte jednu na drugu i uvijte sve zajedno u čvrst rolat.
Stavite rolat u cilindrični kalup prečnika 15 cm i visina ivica 10 cm. Koristila sam papirni kalup za panetone i nije bilo potrebno da mažem. Sa ovim kalupom peciva se ravnomerno peku i lako se vade.
Stavite ponovo da nadođu oko 30-40 minuta.
Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni prvih 10 minuta, nakon toga smanjite temperaturu na 160 stepeni još 30-40 minuta dok ne bude gotovo. Čim dobijete boju stavite aluminijumsku foliju da ne pregori. Proverite drvenim ražnjićem.
Nakon što se ispeče, pospite kulič sa malo šećera u prahu.
Isecite nakon što se potpuno ohladi.
Neka vam je slatko!