Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Praznični Hleb»Pogača Krafin sa sirom

Pogača Krafin sa sirom

AtanaskaAtanaska
Početnik
11401
Pogača Krafin sa sirom
Fotografije: Atanaska
1 / 3
05/05/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Omiljena pogača Krafin sa sirom - mekana i veoma ukusna koju ćemo sa uživanjem probati"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • jaja - 2 komada
  • kvasac - 1 kesica, suvi (10 g)
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • ulje - 50 ml
  • kravlji maslac - 50 g
  • nadev
  • sir - 200 g
  • šarena so
  • seme maka - za posipanje
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno u duboku posudu i u njega dodajemo šećer i jaja. Odvajamo jedno žumance za premazivanje odozgo.

U drugoj posudi zagrejemo mleko, u njega dodajemo so i kvasac. Kada se zagreje dodajemo ga u brašno i jaja. Stavljamo ulje i počinjemo da mesimo. Treba da se dobije meko testo za hleb.

Premeštamo ga u čistu i neuljenu posudu i ostavljamo ga na otprilike sat vremena da naraste. Kada prođe prvo narastanje, pretvara ga u veliku pravougaonu koru. Premazujemo maslacem.

Sada, ukoliko želimo, dodajemo sir (pogača Krafin može da se napravi u bez nadeva). Nakon toga ga uvijamo u jedan veliki fitilj.

Sečemo kroz sredinu i počinjemo da uvijamo ka spolja tako što odsečene krajeve ostavljamo spolja.

Kada smo uvili oba dela, stavljamo ih u tepsiju jednu na drugu, između njih premazujemo maslacem.

Odozgo premazujemo umućenim žumancem i posipamo vazdušastu domaću pogaču susamom. Ostavljamo da naraste na 20 minuta.

Pečemo u prethodno zagrejnoj rerni na 170 stepeni na sat vremena. Kada izvadimo pogaču Krafin sa sirom iz rerne, premazujemo je ostalim maslacem, ostavljamo da se ohladi.

Neka vam je ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: