Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Milibrot»Uskršnji kulič - uskršnji kolač krafin

Uskršnji kulič - uskršnji kolač krafin

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
6121512k
Uskršnji kulič - uskršnji kolač krafin
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
4
"Uskršnji kulič - uskršnji kolač krafin - malo drugačiji, ali ne manje ukusan uskršnji kolač za ovaj Uskrs"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g, za mlibrote
  • sveže mleko - 120 g
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 50 g, istopljeni
  • šećer - 100 g
  • so - 1 prstohvat
  • kvasac - 7 g, suvi
  • vanila - 1 komad, u prahu
  • za premazivanje
  • maslac - 100 g, meki
  • sušeno voće - 100 g, miks
  • šećer - 50 g
  • žumance - za premazivanje + sveže mleko
* merne jedinice

Način pripreme

Svi proizvodi treba da budu na sobnoj temperaturi.

Blago zagrejte sveže mleko, stavite kašičicu šećera, suvi kvasac i kašičicu brašna.

Izmešajte i ostavite na nekoliko minuta da se kvasac aktivira.

U posudu prosejte 400 g brašna sa prstohvatom soli. Ostalu količinu ostavite ukoliko vam zatreba za dodatno mešenje.

Umutite jaja sa šećerom, dodajte vanilu u prahu.

Napraavite udubljenje u brašnu i dodajte tečne sastojke - jaja i kvasac.

Rukama razmesite i umesite homogeno testo. Mesite testo dok ne prestane da se lepi za vaše ruke, i ne dobije glatko i meko testo.

Pokrijte krpom ili kuhinjskom folijom i ostavite na sat vremena dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Kada je testo primetno nadošlo i naraslo, stavite na sto ili radnu površinu, udarite i lagano razmesite i oblikujte u loptu.

Loptu milibrot testa razvijte u koru debljine 1-2 cm i prečnika 26 cm.

Koru namažite mekim maslacem i pospite šećerom i sušenim voćem, lagano ih pritiskajući rukom da uđu u testo.

Koru uvijte u roat, napravite razrez kroz sredinu ovog rolata i rasecite da se dobiju dva lisnata fotilja.

Oba fitilja uvijte u puža. U tepsiju prečnika ne više od 26 cm stavite papir za pečenje.

Stavite jedan od dobijenih puževa u tepsiju i na njega stavite drugog, bez pritiskanja jedan u drugi.

Pokrijte krafin i ostavite ponovo da nadođe na otprilike sat vremena.

Kulič namažite umućenim žumancem i kašikom svežeg mleka.

Pecite na 170 stepeni otprilike 40 minuta dok se ne dobije zlatasto smeđa boja.

Izvadite uskršnji kolač i ohladite na rešetci.

Na kraju po želji možete namazati sa malo meda kako bi se dobio sjaj.

Napomena: Za ovaj recept mirno možete koristiti samostojeći mikser i brzo i jednostavno umesiti testo njime.

Na kraju po želji možete premazati uskršnji kulič - uskršnji kolač krafin sa malo meda za dobijanje sjaja.

Srećni praznici!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: