Način pripreme
Svi proizvodi treba da budu na sobnoj temperaturi.
Blago zagrejte sveže mleko, stavite kašičicu šećera, suvi kvasac i kašičicu brašna.
Izmešajte i ostavite na nekoliko minuta da se kvasac aktivira.
U posudu prosejte 400 g brašna sa prstohvatom soli. Ostalu količinu ostavite ukoliko vam zatreba za dodatno mešenje.
Umutite jaja sa šećerom, dodajte vanilu u prahu.
Napraavite udubljenje u brašnu i dodajte tečne sastojke - jaja i kvasac.
Rukama razmesite i umesite homogeno testo. Mesite testo dok ne prestane da se lepi za vaše ruke, i ne dobije glatko i meko testo.
Pokrijte krpom ili kuhinjskom folijom i ostavite na sat vremena dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Kada je testo primetno nadošlo i naraslo, stavite na sto ili radnu površinu, udarite i lagano razmesite i oblikujte u loptu.
Loptu milibrot testa razvijte u koru debljine 1-2 cm i prečnika 26 cm.
Koru namažite mekim maslacem i pospite šećerom i sušenim voćem, lagano ih pritiskajući rukom da uđu u testo.
Koru uvijte u roat, napravite razrez kroz sredinu ovog rolata i rasecite da se dobiju dva lisnata fotilja.
Oba fitilja uvijte u puža. U tepsiju prečnika ne više od 26 cm stavite papir za pečenje.
Stavite jedan od dobijenih puževa u tepsiju i na njega stavite drugog, bez pritiskanja jedan u drugi.
Pokrijte krafin i ostavite ponovo da nadođe na otprilike sat vremena.
Kulič namažite umućenim žumancem i kašikom svežeg mleka.
Pecite na 170 stepeni otprilike 40 minuta dok se ne dobije zlatasto smeđa boja.
Izvadite uskršnji kolač i ohladite na rešetci.
Na kraju po želji možete namazati sa malo meda kako bi se dobio sjaj.
Napomena: Za ovaj recept mirno možete koristiti samostojeći mikser i brzo i jednostavno umesiti testo njime.
Na kraju po želji možete premazati uskršnji kulič - uskršnji kolač krafin sa malo meda za dobijanje sjaja.
Srećni praznici!