Način pripreme
Stavite suvo grožđe u posudu i prelijte ga rumom. Ostavite suvo grožđe da upija rum dok pripremite testo. U posudu prosejte brašno i dodajte prstohvat soli u njega.
Dodajte jaje, žumance, šećer, lagano omekšali maslac, zagrejano mleko sa rastvorenim kvascem i sve začinite kesicom vanilin šećera i narendanom korom jednog limuna. Umesite mekano testo. Na dodir, testo treba da bude mekano, kao resica uva.
Pokrijte testo za kolač komadom najlona i ubacite ga u lagano zagrejanu rernu. Kada testo udvosrruči svoju zapreminu, razvucite ga u tanku koru na brašnom posutoj radnoj površini. Što tanje razvučete koru, toliko će lepši slojevi biti tokom pečenja.
U posudi, na kratko, umutite kašiku šećera i omekšali maslac. Premažite koru, iscedite suvo grožđe od ruma i rasporedite ga preko, dodajte čokoladne mrvice i komadiće ratluka. Umotajte testo u rolat. Oštrim nožem ga presecite po dužini na pola.
Svaki deo umotajte kao pitu sa razrezom prema gore. Oba dela testa postavite jedan preko drugog i sve stavite u kalup prečnika 18 cm, koji ste prekrili papirom za pečenje.
Ostavite krafin kulič da ponovo naraste. Pecite ovaj Uskršnji kolač na 160 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 50 minuta, ili do prijatne boje. Ohladite ga na rešetci i lagano ga pospite šećerom u prahu.
Prijatno uz ovaj klasični Krafin Kulič!
Hristos Voskrese! Srećan Uskrs!