Način pripreme
Rerna - 180 stepeni:
Kalup za tortu prečnika 24 cm, namazan parčetom maslaca, i ivice i osnova: obložen papirom za pečenje.
U velikoj posudi pomešajte brašno, bademovo brašno, so, šećer u prahu i prašak za pecivo. Okrenite jedan krug mikserom ili žicom, da se sastojci pomešaju. Dodajte hladan maslac, isečen na kockice i ručnim blenderom ili viljuškom, nižem izmrvite da dobijete velike mrve.
Dodajte jaje i rendanu koru limuna. Mešajte viljuškom, a nakon toga rukom brzo zamesite grubo testo. Stavite u foliju i ostavite u frižideru više od 30 minuta.
Nadev
Jabuke očistite od kore i isecite na sitne kockice, to je da bi za vreme pečenja mogle da se pretvore u krem. Sipajte u posudu, pospite sa nekoliko kapljica limuna i promešajte.
Slatko od kajsija, pošto ima i voća, izgnječite tako će se zgusnuti. Dodajte kockice jabuka. Ako procenite da nije dovoljno slatko, dodajte 1 supenu kašiku šećera, ali ja nisam dodavala. Dodajte i isečene bademe. Celu smesu promešajte i ostavite sa strane.
Keks stavite u najlon kesu i oklagijom razvucite dok ne dobijet brašno.
Hladno testo razvucite u krug prečnika kalupa, ostavite oko 2.5 - 3 cm ivica - tj. razvucite malo veće. Da bi vam bilo lakše, ocrtajte krug prečnika 24 cm na papiru za pečenje, odozgo stavite testo, poklopite ga još jednim papirom i razvucite tačnogde ste ocrtali, ostavite oko 3 cm traku veću. Oštrim nožem isecite papir kako je ocrtano i stavite u kalup, tako je lakše i dobija se savršenija osnova.
Kod testa sa maslacem nije problem da delovi budu u ravni, ako je negde veća ili manja ivica, prilikom pečenja se poravnaju
Sipajte nadev, prođite četkom sa malo svežeg mleka i obilno pospite listićima badema.
Krostatu pecite na 180 stepeni - 40-45 minuta.
Ostavite u kalupu da se ohladi oko 30-40 minuta, nakon toga prožite tankim nožem po ivicama, izvadie iz kalupa.
Kolač od jabuka ostavite da se potpuno ohladi i nakon toga isecite na komade.
Po receptu od 2/3 testa sa maslecm se razvuče i rasporedi u kalup. Od preostalog testa se oblikuje krug prečnika 24 cm i stavlja se preko nadeva, dve ivice se učvrste prstima, ali ja sam procenila da je bolja varijanta da razvučem celo testo, oblikujem ivice i sipam ceo nadem i pospem finim slojem listića badema. Završetak je bio predivan, krostata od jabuka ima prijatan sloj zapečenih badema.