Način pripreme
Rerna - 160 stepeni.
Kvadratni kalup 30/30 sa padajućim dnom (ili da se koristi metalni ograničavač), obložen papirom, tako da je papir zastupljen i da ima viši bord zidova kalupa.
Za bord sam isekla trake od papira za pečenje, stavila sam ih tako što sam ih zalepila sa malo testa kako se ne bi pomerale, i spojila sam heftalicom, zatim sam pažljivo uklonila papir.
Pomoću miksera sa nastavkom za testo se zamesi testo od sastojaka prema receptu za Nussecken. Rasporedi se u tepsiju/kalup, obložen papirom, kao što sam gore pomenula. Ovo je važno zato što može da curi za vreme pečenja, a i lakše je da se izvadi i da se seče na odgovarajuće oblike.
Dobro bi bilo da se koristi metalni ograničavač za testo veličine 30/30 cm. Nemački kolač sam pripremila u kvadratnom kalupu 26/26 cm, zbog toga što nisam imala toliko veliku veličinu i shodno tome kora je postala veća nego što je prikazano u receptu.
Odozgo se izravnjava paletnom kratkom špatulom sa uglom i tanko se premazuje marmeladom. Ostavlja se sa strane.
U šerpu se sipa voda, maslac i šećer, na umerenoj vatri. Ostavlja se da provri, nakon čega se dodaje cimet, vanila i svi orašasti plodovi. Veoma dobro se promeša. Skida se sa ringle i ostavlja se da se ohladi, nakon čega se rasporedi na testo, na marmeladu. Izravnava se.
Peče se na 160 stepeni 50 minuta.
Kalup se vadi, sklanja se ograničavač i ostavlja se da se ohladi, ali ne u potpunosti, kako bi mogao da se iseče na trougliće. Ako se u potpunosti ohladi, biće teško seći na komade.
Čokolada se istopi sa uljem. Svaka strana trouglova se potapa u čokoladu, iscedi se i stavlja se na papir za pečenje da se stegne. U potpunosti se ohladi i stavlja se u kutiju/staklenu teglicu.
Čokoladni kolači imaju dug rok trajanja, otprilike 2-3 nedelje, uz pravilno čuvanje na hladnom mestu.
Veličina trouglova je po želji. Moji komadi malih čokoladnih kolača sa mnogo orašastih plodova u osnovi su bili dužine 5 cm. Prema receptu orašasti plodovi su uglavnom od oraha i badema, ali procenila sam da bi dodavanje 100 g slanog indijskog oraha dalo prijatan slani akcenat kolaču i dobila se veoma dobra kombinacija.