Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolači za goste»Nussecken - mali čokoladni kolači sa mnogo orašastih plodova

Nussecken - mali čokoladni kolači sa mnogo orašastih plodova

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Nussecken - mali čokoladni kolači sa mnogo orašastih plodova
Fotografije: marcheva14
1 / 3
26/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
30
"Veličine jednog zalogaja, ali kakvog zalogaja - čisto čokoladno zadovoljstvo uz dosta hrskavih orašastih plodova"

Potrebni sastojci

  • Kora
  • brašno - 450 g, belo
  • maslac - 190 g, sobna temperatura
  • šećer - 100 g
  • jaja - 3 komada, L
  • prašak za pecivo - 1 1/2 kašičice
  • so - 1/2 kašičice
  • džem od kajsija - 3 supene kašike, za pokrivanje
  • sloj od orašastih plodova
  • maslac - 200 g
  • šećer - 130 g
  • vanila - 2 kesice
  • cimet - 1 kašičica
  • orasi - 200 g, krupnije samleveni
  • bademi - 100 g, blanširani (krupnije samleveni)
  • indijski orah - 100 g, slani (krupnije samleven)
  • voda - 4 supene kašike
  • čokolada - 200 g, za potapanje
  • ulje - 4 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 160 stepeni.

Kvadratni kalup 30/30 sa padajućim dnom (ili da se koristi metalni ograničavač), obložen papirom, tako da je papir zastupljen i da ima viši bord zidova kalupa.

Za bord sam isekla trake od papira za pečenje, stavila sam ih tako što sam ih zalepila sa malo testa kako se ne bi pomerale, i spojila sam heftalicom, zatim sam pažljivo uklonila papir.

Pomoću miksera sa nastavkom za testo se zamesi testo od sastojaka prema receptu za Nussecken. Rasporedi se u tepsiju/kalup, obložen papirom, kao što sam gore pomenula. Ovo je važno zato što može da curi za vreme pečenja, a i lakše je da se izvadi i da se seče na odgovarajuće oblike.

Dobro bi bilo da se koristi metalni ograničavač za testo veličine 30/30 cm. Nemački kolač sam pripremila u kvadratnom kalupu 26/26 cm, zbog toga što nisam imala toliko veliku veličinu i shodno tome kora je postala veća nego što je prikazano u receptu.

Odozgo se izravnjava paletnom kratkom špatulom sa uglom i tanko se premazuje marmeladom. Ostavlja se sa strane.

U šerpu se sipa voda, maslac i šećer, na umerenoj vatri. Ostavlja se da provri, nakon čega se dodaje cimet, vanila i svi orašasti plodovi. Veoma dobro se promeša. Skida se sa ringle i ostavlja se da se ohladi, nakon čega se rasporedi na testo, na marmeladu. Izravnava se.

Peče se na 160 stepeni 50 minuta.

Kalup se vadi, sklanja se ograničavač i ostavlja se da se ohladi, ali ne u potpunosti, kako bi mogao da se iseče na trougliće. Ako se u potpunosti ohladi, biće teško seći na komade.

Čokolada se istopi sa uljem. Svaka strana trouglova se potapa u čokoladu, iscedi se i stavlja se na papir za pečenje da se stegne. U potpunosti se ohladi i stavlja se u kutiju/staklenu teglicu.

Čokoladni kolači imaju dug rok trajanja, otprilike 2-3 nedelje, uz pravilno čuvanje na hladnom mestu.

Veličina trouglova je po želji. Moji komadi malih čokoladnih kolača sa mnogo orašastih plodova u osnovi su bili dužine 5 cm. Prema receptu orašasti plodovi su uglavnom od oraha i badema, ali procenila sam da bi dodavanje 100 g slanog indijskog oraha dalo prijatan slani akcenat kolaču i dobila se veoma dobra kombinacija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: