Način pripreme
Veoma jednostavan recept za boraniju i krompir sa dresingom od limuna, tahinija, kumina i peršuna. Zdrav garnirung sa aromama iz arapske kuhinje.
Boranija i kkompiri su klasična kombinacija koja me podseća na to da su najjednostavniji recepti često najbolji. Magija ovog jela je dresing od tahinija. Kombinacija limuna, tahinija i kumina, da budemo precizni. Plus sveži prešun.
Iako možda smatrate da peršun nije toliko važan. Ovde je zelena biljka od suštinskog značaja! Toliko nam se dopala boranija i krompir sa tahini dresingom da nam ništa drugo nije trebalo za večeru. Tahini možete da koristite na mnogo načina.
Tahini je pasta od susama koju možete ka kupite u teglici. Posebno ako volite humus, sigurno imate teglicu tahinija kod kuće. Uvek imam takvu u frižideru, obzirom na to da postoji toliko mnogo različitih načina za korišćenje. Tahini od susama ima sjajan ukus, a kombinovanjem sa kiselim aromama poput limuna, kiselog mleka, možete napraviti sjajne dresinge za salate. Naročito ako ste ljubitelji aroma iz arapske kuhinje, definitivno ćete pripremiti.
Moj omiljeni dresing je tahini sa belim lukom, limunom, preprečenim susamovim uljem i tamarijem (ili soja sosem). Veoma je ukusan! Preporučujem krompire koji se ne prekuvavaju brzo, da bi sačuvali svoj oblik u salati. Na primer crveni krompir ili druga sorta koja vam se dopada. Posebno sorte kod kojih možete da jedete tanku kožicu bez dosadnog guljenja.
Uvek volim da kupujem krompire od regionalnih farmera na tržištu. Mislim da krompir ne postaje toliko mekan, ako ga skuvate sa kožicom. Ali izborom krompira i načina na koji ih spremate, možete sami da odlučite kako ga više volite. Prosto sam blanšitala boraniju i posle sam ohladila u ledenoj vodi, tako da se sačuva lepa zelena boja.
Ovog puta inspiracija za boraniju i krompir sa tahini dresingom je došla iz arapske kuhinje. I kao i uvek, razradila sam svoju sopstvenu verziju. Mogu da vas uverim da čak ni fotografije je ne prikazuju toliko dobro, ova boranija i krompir sa tihini dresingom je senzacionalnog ukusa. Obavezno treba da je probate!
U šerpu sa hladnom posoljenom vodom stavite krompir. Zatim stavite na šporet na srednju vatru da se krčka, dok krompir ne postane mekan (približno 15-20 minuta (u zavisnosti od veličine krompira).
Nakon toga prospite vodu i ostavite krompire da se malo ohladi, da biste mogli da ih ogulite ljuštilicom za povrće. Ali ipak treba da budu topao. Nakon toga ga isecite na polovine ili četvrtine (u zavisnosti od veličine) i stavite u posudu za posluživanje.
U međuvremenu skuvajte boraniju u posoljenoj ključaloj vodi dok ne postane mekana, ali blago lepljiva (oko 2-3 minuta). Nakon toga prospite vodu i ispreite pod hladnom vodom (ili stavite u ledenu vodu). Nakon toga sipajte ostalu vodu (60 ml u maloj posudi dobro pomešajte tahini, limunov sok, vodu, kumin i so.
Stavite boraniju u posudu sa krompirom. Nakon toga sipajte peršun i dresing na njega i dobro promešajte.
Servirajte salatu sa boranijom toplu ili na sobnoj temperaturi.
Uživaj!