Način pripreme
Umutite žičanom mutilicom jaja, ajran, sveže mleko, ulje i esenciju.
Pomešajte u posudi brašno, šećer, kakao, sodu, prašak za pecivo i so. Promešajte sve dok se ne dobije homogena smesa (ređa nego za testo za kolač).
Prebacite u kalup za tortu (prečnik 26 cm), pokriven papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta, nakon toga ostavite da se dobro ohladi i pažljivo isecite na tri kore.
Za krem stavite pavlaku da provri i maslac. Dodajte ih u prethodno namrvljenu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne istopi.
Isecite banane i namrvite keks.
Sklapanje: Stavite prvu koru ponovo u kalup za tortu. Pospite keksom, odozgo rasporedite polovinu krema i poređajte polovinu kriški banana. Stavite drugu koru i ponovite proceduru.
Na kraju stavite i treću koru, pritisnite blago i ubacite tortu u frižider na 45 minuta.
Za preliv zagrejte maslac i pavlaku i dodajte ih u čokoladu. Promešajte dobro, dodajte esenciju i ostavite da se ohladi 5-6 minuta.
Oslobodite čokoladnu tortu od kalupa i pažljivo je namažite. Vratite u frižider na još sat.
Čokoladna torta sa keksom i bananom je gotova.