Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Knedle od krompira sa šljivama

Knedle od krompira sa šljivama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2203k228
Knedle od krompira sa šljivama
Fotografije: marcheva14
1 / 6
24/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
17
"Ako volite eksperimente u kuhinji koji izazivaju vaša kulinarska umeća, probajte krompir knedle sa šljivama"

Potrebni sastojci

  • krompir - 500 g
  • jaje - 1 komad
  • maslac - 15 g, istopljen (ili 1 kašika)
  • so - 1/4 kašičice
  • brašno - 125 g
  • Nadev
  • šljive - 15 - 17 komada
  • Toping
  • prezle - 150 g, fine
  • maslac - 30 g
  • šećer - 140 g, kristal
  • cimet - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir se skuva. Ohladi se u oljušti. Presom se izgnječi u pire, može da se narenda na krupno rende.

U međuvremenu se priprema toping. U tiganj sa istopljenim maslacem se dodaju prezle. Mešaju se neprestano, dok ne postanu zlatasto-braon. Sklanjaju se sa ringle i ohlade se potpuno. Nakon toga se dodaje šećer i cimet. Meša se žičanom mutilicom. Ostavlja se sa strane do korišćenja.

U krompir pire se dodaje so, jaje, istopljeni maslac i brašno. Meša se drvenom varjačom, a nakon toga i rukom, u glatku i jako lepljivu smesu.

Šljive se očiste od koštica.

Sprema se velika šerpa sa dovoljno vode da se zagreja na jakoj ringli da vri. Malo pre nego što se ubace knedle smanjuje se jačina ringle.

Na veliku drvenu dasku ili radnu površinu se sipa više od kašike brašna. Pire se yagvati kašikom i stavlja se preko brašna pri čemu se okreće sa obe strane, da se ne lepi, jak je lepljivo. Prstima se oblikuje pogačica i po sredini se stavlja očišćena šljiva. Zatvara se sa svih straba da se oblikuje loptica. Ostavlja se sa strane na brašnu, dok se ne spreme sve knedle.

U kipuću vodu se ubacuju 4-5 knedli. One padaju na dno i ostavljaju se dok ne isplivaju. Odmah se izvade i odmah dok su vruće stavljaju u posudu sa prezlama. Viljuškom/prstima se uvaljaju više puta, dok se prezle dobro ne polepe. Poređaju se na poslužavnik.

Serviraju se tople ili hladne.

Knedle mogu da se spreme i sa sušenim šljivama, pri čemu se šljive prethodno natope u vreloj vodi da omekšaju. Osuše se.

Testo od krompira je izuzetno meko i lepljivo, može da se doda samo do 1 kašika brašna. Knedle se oblikuju potpuno na brašnu. Budući da je testo jako mekano, dobro je da se oblikuje između dva dlana koji su skupljeni kao polovina šake i da se trljaju između njih.

Ne trudite se da budu potpuno pravilni okrugli oblik, jer kad se natope obilno u prezle postaće apsolutno ravne i lepe. Biraju se manje šljive, s kojima se lakše radi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: