Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Knedle od krompira i kajsija

Knedle od krompira i kajsija

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k87717k
Knedle od krompira i kajsija
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Praznik za čula sa ovim knedlama od krompira i kajsija - obavezno ih probajte"

Potrebni sastojci

  • krompir - 400 g
  • brašno - 160 g + za dodatno mešenje po potrebi
  • jaja - 1 komad, malo
  • so - 1 prstohvat
  • kravlji maslac - 1 supena kašika, meki
  • kajsije - oko 8 komada, sušene
  • prezle - 70 g
  • smeđi šećer - 70 g
  • ulje - za prženje i podmazivanje ruku
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir skuvajte neoguljen u vodi sa prstohvatom soli 35 minuta ili dok savršeno ne omeknu.

Kada se ohlade, ogulite ih i izgnječite viljuškom ili presom zajedno sa maslacem.

Treba da se dobije gladak i fin pire.

Ostavite ga da se u potpunosti ohladi i u njega razbijte jaje i sipajte brašno.

Ako imte jaje veće veličine, nemojte ga celog stavljati.

Umesite homogeno i glatko testo, po potrebi možete da dodate još brašna, bez preterivanja kako knedle ne bi postale gnjecave i tvrde.

Ostavite testo od krompira da odmori na 10-15 minuta.

Sušene kajsije možete iseckati na komadiće ili staviti cele, ali u drugom slučaju biće vam potrebno više od 8 komada, budući da je barem kod mene od ove količine testa ispalo 15-16 loptica.

Otkidajte male porcijte testa (malo veće od oraha). Spljeskajte i u centar stavite kajsije.

Krajeve sakupite, zatvorite i uvaljajte u lopticu. Ruke namažite uljem, ukoliko se lepi.

U šerpu stavite vodu da provri na jakoj vatri i unutra ubacite oblikovane slatke knedle. One odmah padaju na dno i gotove se za vađenje čim isplivaju gore na površinu (približno 10 minuta).

Vadite rupičastom kašikom i još tople uvaljajte u smesu od prezli i smeđi šećer.

Ostavite na nekoliko minuta do sat vremena kako bi prezle upile svu vlagu i stvrdnule se, a šećer da se istopi od toplote.

Knedle propržite da se dobije zlatkasta korica u zagrejanom ulju i izvadite na kuhinjsi apsorbujući papir.

Nemojte ih ostavljati dugo na papiru da se ne bi zalepile za njega.

Pospite ih ili uvaljajte dok su tople u još ostalih prezli sa šećerom.

Neka vam je slatko sa ovim knedlama sa krompirom i kajsijama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: