Način pripreme
U kaseroli pomešajte žumanca i med.
Nakon toga dodajte maslac i stavite kaserolu na umerenu ringlu.
Mešajte nrepstano dok se maslac ne rastoi i dok se sastojci ne pomešaju, smesa ne treba da provri.
Kad se maslac potpuno rastvori, skinite sa vatre, dodajte esenciju vanile, sodu i prašak za pecivo. Mešajte dobro dok ne dobijete mekanu konsistenciju. Ostavite da se malo ohladi.
Za to vreme uzimite posudu i uz pomoć sita prosejte brašno.
Nakon toga sipajte smesu iz kaserole u brašno. Dobro promešajte kašikom, a nakon toga rukama zamesite meko testo.
Uvijte testo i stavite u frižider na sat vremena da se stegne.
Uključite rernu da se ugreva na 180 stepeni. Nakon toga izvadite posudu sa testom iz frižidera.
Na radnoj površini ili stolu razvucite testo. Uzmite kalupe i isecite figurice od testa.
Obložite papirom za pečenje veliki pleh i poređajte pripremljene medenjake. Ostavite razmak između.
Preostalo testo ponovo razvucite i poređajte pripremljene medenjake. Ostavite razmak između.
Preostalo testo ponovo razvucite i isecite kalupe dok ne potrošite.
Pecite u ugrejanoj rerni 8-10 minuta. Nakon toga izvadite iz pleha medenjake i poređajte na rešetku dok se ne ohlade.
Vaši medenjaci bez šećera su gotovi.