Čokoladna torta sa mentom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7642215k211
Čokoladna torta sa mentom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 7
26/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Čula slave, zato što imaju čast da probaju čokoladnu tortu sa mentom"

Potrebni sastojci

  • kora
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 120 g
  • maslac - 70 g
  • kakao - 20 g
  • brašno - 120 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - 1 prstohvat
  • čokoladne kapljice - 50 g
  • šećerni sirup
  • voda - 1/2 šolje
  • šećer - 4 - 5 supenih kašika
  • menta - 1 - 2 stručka, listovi
  • krem sa maslacem i mentom
  • maslac - 60 g
  • šećer u prahu - 140 g
  • sirup od mente - 4 supene kašike
  • čokoladni ganaš
  • čokolada - 100 g
  • pavlaka - 100 ml
  • maslac - 20 g
  • za dekoraciju
  • filirani bademi
  • menta - listovi
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pravljenjem kore za tortu.

Istopite maslac i u njega dodajte kakao, dobro mešajući. Ostavite smesu da se ohladi na 5 minuta.

U posudi mikserom umutite jaja sa šećerom dok se ne dobije sipkasti krem. U njih dodajte u tankom mlazu smesu sa maslacem, neprestano mešajući.

Prosejte brašno sa praškom za pecivo i solju.

Počnite da dodajete od njih u delovima, mešajući špatulom da ne spadne obim, dok se ne dobije homogena smesa. Na kraju dodajte čokoladne kapljice.

Kalup sa skidajućim zidovima (20 cm) obložite papirom za pečenje. Zidove nauljite s malo ulja i sipajte smesu za koru.

Pecite na 180 stepeni sa ventilatorom 15-18 minuta dok čačkalica ne bude suva.

Čim kora bude gtovoa, oslobodite od kalupa i ohladite na rešetci.

Nakon toga, ukoliko ima neravnina, isecite ih nožem. Možete da koristite mrve za dekorisanje torte.

Za to vreme pripremite šećerni sirup. Stavite pola šolje vode, 4-5 supenih kašika šećera i listove 1-2 stručka sveže mente. Sirup kuvajte 10 minuta. Ostavite ga na kratko i nakon toga procedite.

Ohlađenu koru stavite ponovo u kalup u kom ste pekli i sirupirajte je.

Sledi priprema krema od maslaca i mente.

Koristite veoma fini šećer u prahu ili ako ne nađete takav, prođite kroz sito da se dobije fini krem od maslaca.

Pomešajte meki maslac sa šećerom u prahu i promešajte mikserom nekoliko minuta. Nakon toga dodajte sirup od mente i ponovo promešajte, dok se ne dobije gladak krem.

Koru premažite napravljenim kremom i stavite u frižider na sat vremena.

Za to vreme pripremite čokoladni ganaš. Zagrejte pavlaku do ključanja. Skinite sa ringle i unutra izlomite čokoladu. Dodajte i maslac. Ostavite na kratko i nakon toga promešajte, dok se čokolada i maslac u potpunosti ne istope i smesa se homogenizuje.

Ostavite da se ohladi i nakon toga time prelijte tortu.

Čokoladnu tortu dekorišite filinarnim bademima i listovima svežeg kvasca i vratite u frižider na još nekoliko sati.

Dobila se veoma sveža i ukusna čokoladna torta sa mentom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: