Način pripreme
Počnite sa pravljenjem kore za tortu.
Istopite maslac i u njega dodajte kakao, dobro mešajući. Ostavite smesu da se ohladi na 5 minuta.
U posudi mikserom umutite jaja sa šećerom dok se ne dobije sipkasti krem. U njih dodajte u tankom mlazu smesu sa maslacem, neprestano mešajući.
Prosejte brašno sa praškom za pecivo i solju.
Počnite da dodajete od njih u delovima, mešajući špatulom da ne spadne obim, dok se ne dobije homogena smesa. Na kraju dodajte čokoladne kapljice.
Kalup sa skidajućim zidovima (20 cm) obložite papirom za pečenje. Zidove nauljite s malo ulja i sipajte smesu za koru.
Pecite na 180 stepeni sa ventilatorom 15-18 minuta dok čačkalica ne bude suva.
Čim kora bude gtovoa, oslobodite od kalupa i ohladite na rešetci.
Nakon toga, ukoliko ima neravnina, isecite ih nožem. Možete da koristite mrve za dekorisanje torte.
Za to vreme pripremite šećerni sirup. Stavite pola šolje vode, 4-5 supenih kašika šećera i listove 1-2 stručka sveže mente. Sirup kuvajte 10 minuta. Ostavite ga na kratko i nakon toga procedite.
Ohlađenu koru stavite ponovo u kalup u kom ste pekli i sirupirajte je.
Sledi priprema krema od maslaca i mente.
Koristite veoma fini šećer u prahu ili ako ne nađete takav, prođite kroz sito da se dobije fini krem od maslaca.
Pomešajte meki maslac sa šećerom u prahu i promešajte mikserom nekoliko minuta. Nakon toga dodajte sirup od mente i ponovo promešajte, dok se ne dobije gladak krem.
Koru premažite napravljenim kremom i stavite u frižider na sat vremena.
Za to vreme pripremite čokoladni ganaš. Zagrejte pavlaku do ključanja. Skinite sa ringle i unutra izlomite čokoladu. Dodajte i maslac. Ostavite na kratko i nakon toga promešajte, dok se čokolada i maslac u potpunosti ne istope i smesa se homogenizuje.
Ostavite da se ohladi i nakon toga time prelijte tortu.
Čokoladnu tortu dekorišite filinarnim bademima i listovima svežeg kvasca i vratite u frižider na još nekoliko sati.
Dobila se veoma sveža i ukusna čokoladna torta sa mentom.
Prijatno!