Čokoladna torta sa slatkom

NikiNiki
Guru
558793k148
Čokoladna torta sa slatkom
Fotografije: Niki
1 / 3
15/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
135 min.
Porcije
8
"Kao slika je ova čokoladna torta sa slatkom"

Potrebni sastojci

  • šećer - 120 g
  • med - 270 g
  • jaja - 5 komada
  • maslac - 185 g
  • prašak za pecivo - 10 g
  • vanila - 1 kesica
  • so - 1 prstohvat
  • đumbir - 4 kašičice, mleveni
  • cimet - 2 kašičice
  • kardamon - 1 kašičica, mleveni
  • karanfilić - 1 kašičica, mleveni
  • kakao - 3 supene kašike
  • kisela pavlaka - 80 g
  • brašno - 300 g
  • slatko - 400 g
  • Glazura
  • crna čokolada - 150 g, 70%
  • bela čokolada - 40 g
  • pavlaka - 150 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Mutimo meki maslac sa šećerom dok ne postane vazdušast.

Odvajamo žumanca od belanaca, žumanca mutimo sa medom i kiselom pavlakom.

Dodajemo žumanca u smesu od maslaca, prosejemo brašno sa praškom za pecivo i kakaom, dodajemo u žumanca zajedno sa začinima.

Belanca mutimo sa solju i dodajemo u ostale sastojke, dobro umesimo.

Tepsija koju ćemo koristiti je prečnika 24 cm - pokrivamo je papirom za pečenje, sipamo dobijenu smesu, izravnavamo.

Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C 50-55 minuta, proveravamo drvenim štapićem.

Vadimo tepsiju i ostavljamo da se ohladi. Nakon toga okrećemo tepsiju, pažljivo skidamo papir.

Sečemo koru na dva jednaka dela, premazujemo slatkom jednu koru i stavljamo drugu na nju.

Pokrivamo čoko tortu providnom folijom i ostavljamo na hladnom na 8 sati.

Izlomimo na sitno crnu čokoladu, zagrevamo pavlaku, ali pazimo da ne prokiva, u nju dodajemo izlomljenu crnu čokoladu.

Vadimo tortu sa slatkom iz frižidera i zalivamo glazurom.

Istopimo belu čokoladu i pomoću četkice ili kašike pravimo šaru.

Posipamo šećernim mrvicama ili drugim oblicima.

Ostavljamo čokoladnu tortu sa slatkom u frižider da se stegne na sat vremena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: