Način pripreme
Luk se sitno isecka i dinsta se u šerpici sa zagrejanim maslinovim uljem i kravljim maslacem.
Kada luk promeni svoju boju, dodaju se očišćene i iseckane na trakice pečurke Šitake. Luk i pečurke se periodično mešaju i kada omeknu, dodaje se pirinač Arborio.
Temperatura na ringli se smanjuje i i nakon kratkog prepržavanja u šerpici sipa se malo kvalitetnog belog vina.
Kada vino ispari, počinje da se dodaje po jedna kutlača bujona od povrća.
Rižoto se meša neprestano, tako što čim se upije bujon, dodaje se nova kutlača njega i tako dok ne nestane. Sporo kuvanje čini pirinač kremastim.
Na kraju, kada je gotov, posipa se solju po ukusu, sveže mlevenim crnim biberom i začinima za rižoto.
Gotov rižoto sa Šitake pečurkama i Arborio pirinčem se servira posut sitno iseckanim svežim peršunom i izrendanim kačkavaljem.