Način pripreme
Supa sa šitake pečurkama - lagana i zdrava ideja za ručak ili večeru.
Veoma sitno iseckajte luk, a strukove celera isecite na male kockice zajedno sa listovima. Stavite ih da se proprže na maslinovom ulju sa malo soli i nakon minuticu, dve dodajte šargarepe takođe iseckane na kockice, ali malo krupnije.
Kada povrće malo omekne, a šargarepe puste svoju predivnu boju, stavite maslac, a kada se istopi sipajte dve pune kašike brašna i mešajte otprilike minutu.
Stavite očišćene i krupno iseckane šitake pečurke, izmešajte i sipajte otprilike 1 litar tople vode ili bujon (od povrća ili od pečuraka) mešajući kako bi se brašno dobro rastvorilo. Začinite crnim biberom, još soli i limunovom travom u prahu. Kuvajte otprilike 25 minuta dosipavajući još vode ili bujona kada se njegov nivo u šerpi smanji.
Za kraj dodajte pavlaku i obilno pospite iseckanim peršunom. Kuvajte supu još 5-10 minuta i skinite sa vatre.
Za dodatno začinjavanje supe od pečuraka, ispresujte čen belog luka i usitnite još peršuna. Pomešajte sa isceđenim sokom od 1 limuna i malo soli.
Poslužite supu sa šitake pečurkama vruću sa po dve kašike pripremljenog dresinga ili vinegreta ili je servirajte posebno kako bi svaki začinjavao koliko želi.