Način pripreme
1. Ugrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri i u njemu propržite iseckani luk i beli luk. Sipajte vino i mešajte 1 minut da ispari alkohol.
2. Isecite unutrašnjost artičoke sitno ili krupnije, kako vam se dopada.
3. Sipajte u posudu na vatri pirinač i artičoke, sipajte polovinu vode - tople i mešajte dok se ne integriše. Nakon toga sipajte i preostalu vodu i kuvajte, periodično mešajte dok zrna pirinča ne upiju vodu i ne postanu krhki.
Braon pirinču je potrebna duža termična obrada nego beli. Uvek pratite uputstva na pakovanju da biste bili sigurni da ćete postići dobar rezultat, pošto svaka marka i vrsta iziskuje različitu količinu tečnosti i vremena.
Ako je potrebno sipajte još vode dok pirinač ne bude gotov.
4. Stavite maslac i promešajte. Tako ćete dobiti dodatan kremast ukus. Začinite solju i biberom.
5. Sipajte u dve porcije i ostavite 4-5 minuta. Nakon toga pospite rižoto rendanim parmezanom ili kačkavaljem po izboru. Ukrasite krugovima čeri paradajza i servirajte.
Prijatno!