Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Rižoto»Rižoto sa braon pirinčem i artičokom

Rižoto sa braon pirinčem i artičokom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Rižoto sa braon pirinčem i artičokom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
2
"Zdravlje počinje u kuhinji, a mi se brinemo o njemu tako što vam dajemo proverene recepte za ukusna jela"

Potrebni sastojci

  • braon integralni pirinač - 100 g
  • artičoka - 160 g (oljuštena i očišćena, samo unutrašnjost)
  • luk - 1/2 glavice (70 g)
  • beli luk - 2 čena
  • belo vino - 50 ml
  • biber - 1 prstohvat
  • so - 1/2 kašičice ili po ukusu
  • maslac - 15 - 20 g
  • parmezan - za rendanje (ili drugi tvrdi sir ili kačkavalj)
  • čeri paradajz - 3 - 4 komada
  • voda - oko 350 ml
  • maslinovo ulje - 30 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ugrejte maslinovo ulje na umerenoj vatri i u njemu propržite iseckani luk i beli luk. Sipajte vino i mešajte 1 minut da ispari alkohol.

2. Isecite unutrašnjost artičoke sitno ili krupnije, kako vam se dopada.

3. Sipajte u posudu na vatri pirinač i artičoke, sipajte polovinu vode - tople i mešajte dok se ne integriše. Nakon toga sipajte i preostalu vodu i kuvajte, periodično mešajte dok zrna pirinča ne upiju vodu i ne postanu krhki.

Braon pirinču je potrebna duža termična obrada nego beli. Uvek pratite uputstva na pakovanju da biste bili sigurni da ćete postići dobar rezultat, pošto svaka marka i vrsta iziskuje različitu količinu tečnosti i vremena.

Ako je potrebno sipajte još vode dok pirinač ne bude gotov.

4. Stavite maslac i promešajte. Tako ćete dobiti dodatan kremast ukus. Začinite solju i biberom.

5. Sipajte u dve porcije i ostavite 4-5 minuta. Nakon toga pospite rižoto rendanim parmezanom ili kačkavaljem po izboru. Ukrasite krugovima čeri paradajza i servirajte.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: