Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Piroške»Piroške sa jajetom i mladim lukom

Piroške sa jajetom i mladim lukom

Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
215331k54
Piroške sa jajetom i mladim lukom
Fotografije: Anika Voit
1 / 4
16/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
20
"Ukusne piroške sa mladim lukom - ako do sada niste probali, samo da znate, da će one biti razlog da ostanete u kući i da ih jedete"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • sveže mleko - 1 šolja
  • kvasac - 1 kesica
  • brašno - oko 700 g
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 100 g
  • so - 1/4 kašičica
  • šećer - prstohvat
  • za nadev
  • jaja - 2 komada
  • mladi luk - 1/2 veze
  • sir - 150 g
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrejte jednu šolju svežeg mleka, do prijatne temperature (ne vruće). U njega umešajte 3-4 kašike brašna, prstohvat šećera i dodajte kvasac. Promešajte ovu smesu, pokrijte je i ostavite oko 30 minuta.

Za to vreme prosejte brašno u pleh i napravite u sredini udubljenje. U to dodajte 2 jaja, istopljeni maslac i 1/4 kašičice soli. Pažljivo dodajte i aktivirani kvasac. Krenite sa mešanjem sastojaka i postepeno dodajte preostalu količinu svežeg mleka.

Umesite testo, koje treba da bude mekano, ali da se ne lepi za ruke. Ako ima potrebe, dodajte još brašna.

Postavite testo u čistu i lagano nauljenu posudu, pokrijte je i ostavite testo da narasta 30 minuta.

za to vreme pripremite nadev. Operite i naseckajte mladi luk na veoma sitne komade. Stavite ga u posudu i dodajte jaja i izmrvljeni sir.

Testo razvucite. Uz pomoć prstena isecite krugove od testa. Na jedan kraj kruga stavite jednu kašiku nadeva. Preklopite drugom polovinom kruga i pritisnite krajeve da se zalepe.

Poređajte domaće piroške u pleh prethodno pokriven papirom za pečenje. Premažite ih umućenim žumancem i pospite ih sa malo susama.

Stavite piroške sa jajetom i mladim lukom u hladnu rernu, uključite je na 200 stepeni i pecite do korice zlatne boje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: