Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Piroške»Piroške sa mlevenim mesom i lukom

Piroške sa mlevenim mesom i lukom

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4571412k
Piroške sa mlevenim mesom i lukom
Fotografije: Mina Dimitrova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Ove piroške sa mlevenim mesom i lukom će obavezno biti naš sledeći nedeljni doručak"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • kvasac - 10 g, suvi
  • šećer - 1 supena kašika, kristal
  • sveže mleko - 1 šolja, toplo
  • voda - 1 šolja, topla
  • ulje - ½ šolje
  • so - 1 supena kašika
  • belanca - 1 komad
  • Za nadev
  • luk - 3 glavice
  • mleveno meso - 500 g
  • ulje - 3 supene kašike
  • paradajz pire - 1 supena kašika
  • crni biber - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • žumanca - 1, za premazivanje
  • susam - za posipanje
  • laneno seme
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavite suvi kvasac, šećer i dodajte toplo sveže mleko i toplu vodu. Izmešajte i dodajte belance, ulje.

Svu tečnost izmešajte i postepeno dodajte prosejano brašno.

Mesite prvo žicom za mućenje i nakon toga rukama otprilike 5 minuta.

Umesite meko testo, koje se neće lepiti za ruke. Stavite u posudu sa folijom i ostavite da nadođe na 40 minuta.

U tiganj stavite ulje i dodajte sitno naseckan luk i mleveno meso. Blago propržite na 5 minuta i dodajte so, paradajz pire, crni biber.

Testo umesite i podelite na četiri dela i ostavite testo da se odmori.

Nabrašnite radnu površinu i stavite jednu loptu. Svaku razvijte u tanku koru i pomoću čaše secite krugove, stavite nadev i pirošku zatvorite pomoću ruku.

U tepsiju stavite papir za pečenje, poređajte piroške i vrhom oštrog noža izbockajte pirošku na nekoliko mesta.

Ostavite da nadođe na 20 minuta. Svaku pirošku premažite umućenim žumancem i pospite susamom i lanenim semenom.

Piroške sa mlevenim mesom i lukom pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: