Način pripreme
U posudu stavite suvi kvasac, šećer i dodajte toplo sveže mleko i toplu vodu. Izmešajte i dodajte belance, ulje.
Svu tečnost izmešajte i postepeno dodajte prosejano brašno.
Mesite prvo žicom za mućenje i nakon toga rukama otprilike 5 minuta.
Umesite meko testo, koje se neće lepiti za ruke. Stavite u posudu sa folijom i ostavite da nadođe na 40 minuta.
U tiganj stavite ulje i dodajte sitno naseckan luk i mleveno meso. Blago propržite na 5 minuta i dodajte so, paradajz pire, crni biber.
Testo umesite i podelite na četiri dela i ostavite testo da se odmori.
Nabrašnite radnu površinu i stavite jednu loptu. Svaku razvijte u tanku koru i pomoću čaše secite krugove, stavite nadev i pirošku zatvorite pomoću ruku.
U tepsiju stavite papir za pečenje, poređajte piroške i vrhom oštrog noža izbockajte pirošku na nekoliko mesta.
Ostavite da nadođe na 20 minuta. Svaku pirošku premažite umućenim žumancem i pospite susamom i lanenim semenom.
Piroške sa mlevenim mesom i lukom pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni.