Način pripreme
Ugrejte jednu šolju svežeg mleka, do prijatne temperature (ne vruće). U njega umešajte 3-4 kašike brašna, prstohvat šećera i dodajte kvasac. Promešajte ovu smesu, pokrijte je i ostavite oko 30 minuta.
Za to vreme prosejte brašno u pleh i napravite u sredini udubljenje. U to dodajte 2 jaja, istopljeni maslac i 1/4 kašičice soli. Pažljivo dodajte i aktivirani kvasac. Krenite sa mešanjem sastojaka i postepeno dodajte preostalu količinu svežeg mleka.
Umesite testo, koje treba da bude mekano, ali da se ne lepi za ruke. Ako ima potrebe, dodajte još brašna.
Postavite testo u čistu i lagano nauljenu posudu, pokrijte je i ostavite testo da narasta 30 minuta.
za to vreme pripremite nadev. Operite i naseckajte mladi luk na veoma sitne komade. Stavite ga u posudu i dodajte jaja i izmrvljeni sir.
Testo razvucite. Uz pomoć prstena isecite krugove od testa. Na jedan kraj kruga stavite jednu kašiku nadeva. Preklopite drugom polovinom kruga i pritisnite krajeve da se zalepe.
Poređajte domaće piroške u pleh prethodno pokriven papirom za pečenje. Premažite ih umućenim žumancem i pospite ih sa malo susama.
Stavite piroške sa jajetom i mladim lukom u hladnu rernu, uključite je na 200 stepeni i pecite do korice zlatne boje.