Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Božićni kakao kolači

Božićni kakao kolači

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Božićni kakao kolači
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
10
"Uz ove kakao kolače bi išla šolja toplog mleka, dodajte uz to i upaljeni kamin i slika Božića je puna i predivna"

Potrebni sastojci

  • brašno - 125 g + za posipanje radne površine
  • kakao - 1 5 g
  • čokolada - 100 g, crna, za topljenje
  • maslac - 55 g
  • smeđi šećer - 80 g
  • cimet - 1 prstohvat
  • so - 1 prstohvat
  • đumbir - 1 prstohvat
  • jaje - 1 komad
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice ili prašak za pecivo
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte u posudi brašno, kakao, cimet, đumbir, prstohvat soli i sodu. Suvi sastojci treba da su idealno homogenizovani.

2. Istopite čokoladu i maslac na slaboj vatri - maksimalno 40 stepeni. Dodajte šećer i mešajte oko minut.

3. U ovu čokoladnu smesu razbijte jaje (temperatura da spadne do 37 stepeni) i umutite mikserom.

4. Dodajte u porcijama suvi smesu mešajući mikserom, ali ovaj put sa nastavcima za testo.

5. Prebacite testo na nabrašnjenu radnu površinu i premesite laganim pokretima, da ne omekša mnogo.

6. Podelite na dva jednaka dela i svaki razvijte u tanku koru između dva sloja papira za pečenje. Stavite u frižider, stavljajući ih jednan na drugi na 1 sat ili u zamrzivač na 20 minuta.

7. Sklonite gornje slojeve papira i stavite u dve posude za pečenje. Božićnim kalupima isecite keks i poređajte u posude.

8. Pecite svaku 7-8 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Sačekajte da se ohlade pre nego što prebacite u tanjir ili poslužavnik za serviranje.

Po želji pospite veoma blago šećerom u prahu, da keks izgleda kao da je po njemu pao sneg.

Nek vam je slatko i praznično!

Božićni kakao kolači su čudesni!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: