Način pripreme
U mikseru koristite žicom, koja se koristi za mućenje belanaca, dodajte maslac, šećer i krem sir i mutite ih dok ne dobijete vazdušasti krem. Dodajte kukuruzni sirup/glukozu, vanilu, esenciju badema, jaje i umutite sve do homogene smese.
Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu i so i promešajte alatom za testo. Testo podelite na tri dela. Jedan deo ostavite beo, umotajte ga u foliju i ostavite ga u frižideru.
Drugi deo testa vratite u posudu miksera i dodajte željenu boju, pa promešajte dok se boja ne ujednači. Izvadite testo, umotajte ga u foliju i ostavite ga u frižideru. Na isti način dodajte i drugu boju u treći deo testa i njega nakon toga ubacite u frižider. Ostavite ih tamo oko sat vremena.
Prvo razvucite belo testo u pravougaonik debljine oko 3 mm. Poravnajte ga sa svih strana.
Razvucite i obojeno testo, poravnajte ga i stavite ga preko belog testa, a zatim isto to uradite sa trećim delom testa i njega postavite preko druga dva.
Sa strane sve lepo poravnajte nožem da dobijete pravilan pravougaonik. Ostatke testa možete da oblikujete u loptu i da napravite pljosnati kolač. Testo je veoma dobro i šteta bi bilo da se baci.
Oblikovane listove testa prebacite na list providne folije i umotajte čvrst rolat po dužini. Umotajte testo sa obe strane folijom i ostavite ga u frižideru oko 30 minuta.
Ohlađeno testo isecite na kolutove debljine oko prsta. Kolutove (samo njihove ivice) potopite u šarene mrvice.
Poređajte keksiće na malom rastojanju jedan od drugog u pleh pokriven papirom za pečenje.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 8-10 minuta, nemojte da prepečete keksiće.
Izvadite keksiće, ohladite ih u plehu, jer su krti dok su vrući i mogu da se lako raspadnu.
Božićni šareni keksići su gotovi.