Božićni panjići

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k960
Božićni panjići
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
22/12/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Da li ćete pojesti božićni panjić - pravljen je sa mnogo ljubavi i inspiracije"

Potrebni sastojci

  • Kora za rolat
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 120 g
  • med - 15 g
  • brašno - 120 g
  • so - 1 prstohvat
  • Mus za punjenje
  • pavlaka - 300 g, 35% masti
  • hihonski turon - 150 g (može da ga zameni dulce de leche, kondenzovano mleko, tahini od badema ili lešnika i drugo)
  • želatin - 2 - 3 g (1 list)
  • Za dekoraciju
  • čokolada - 250 g, za rastapanje, 50% kakaa
  • voda - 100 ml
  • šećer u prahu - 1 - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Počnite sa pripremom musa za punjenje rolatića, tako će on imati vremena da se stegne u frižideru.

Potopite želatin u hladnu vodu.

Zagrejte 100 ml pavlake i u njoj usitnite turon. Ova španska alva je veoma pogodna za pripremanje različitih božićnih đakonija, ali ukoliko ne raspolažete njome, zamenite je s nekom od drugih nabrojanih sastojaka, malo smanjujući gramažu, ukoliko koristite dulce de leche ili kondenzovano mleko, obzirom na to da su malo slađi od turona.

2. Zagrejanu homogenu smesu sklonite sa vatre i ostavite na 2 minuta, da malo spadne temperatura.

Stavite namočeni list želatina, dobro iseceđen od vode i promešajte.

Ostavite da se ohladi na 20-30 minuta.

3. Umutite ostalih 200 ml pavlake u vazdušasti krem. Lakše se pavlaka muti ako je bila u frižideru.

Sipajte smesu sa turonom u nju i mešajte ravnomernim pokretima dok ne postane homogena.

Stavite mus u frižider da se steže.

3. Za koru umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli - 4 minute na vodenoj pari na slaboj temperaturi tako što dodate i med.

Prosejte brašno i mešajte kružnim pokretima dok se ne integriše.

4. Sipajte i izravnajte sipkastu smesu u tepsiju sa dimenzijama 30x40, obloženu slojem papira za pečenje.

Ubacite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 8-10 minuta.

5. Pažljivo podignite gotovu koru iz tepsije i prebacite je na radnu površinu. Kako je sa papirom, prvo kuhinjskim makazama isecite poprečno po sredini, a zatim svaku polovinu na još tri komada, ukupno 6. Po želji možete da isečete koru i na manje delove za još minijaturnije panjiće.

Radite brzo da se ne bi hladilo, i još vruće, uvijte u rolatčiće svaki od isečenih delova. Osatvite da se tako hladi.

6. Odmotajte svaki mali slatki rolat, stavljajte mus i ponovo uvijajte. Gotove rasporedite na rešetku da budu na rastojanju jedan od drugog.

Samu rešetku sa rolatčićima stavite na tepsiju ili silikonsku površinu kako biste kasnije lakše mogli da pokupite iscurelu čokoladu iz ganaša.

7. Na slaboj vatri (45 stepeni) zagrejte vodu i čokoladu. Kada dobijete gust i gladak krem, njime prelijte rolatčiće, pomozite sebi špatulom kako bi sa svih strana bili ravnomerno prekriveni. Iscurelu čokoladu na dnu tepsije pokupite špatulom kako biste i nju stavili.

Sačekajte da se stegne na nekoliko minuta.

8. Viljuškom napravite ivice po dužini i tako napravite šaru autentičnog panja.

Stavite u frižider da se čokolada stvrdne, a pre nego što poslužite ove zadivljujuće božićne panjiće, pospite ih šećerom u prahu kako bi izgledali kao da su od snega.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: