Način pripreme
Za nadev sušeno voće sipajte u tri posebne posudice, svaku vrstu posebno i svaku zalijte vrućom vodom. Čim voće omekša, ocedite ga od vode i pasirajte takođe posebno. U suvo grožđe dodajte supenu kašiku ruma i koru jednog limuna, u sušene šljive cimet, a u sušene kajsije - izrendanu koru pomorandže.
Za testo umutite jaje i postepeno dodajte šećer dok se ne istopi. Dodajte kiselu pavlaku i vanilu. U delovima dodajte brašno, prosejano sa praškom za pecivo i umesite meko testo. Nemojte dodavati više brašna, već ga uvijte streč folijom i stavite u frižider na otprilike sat, dva. Zatim podelite ohlađeno testo na 6 jednakih lopti, tako što ih izmerite pomoću kuhinjske vage.
Svaku loptu testa razvijte u tanak pravougaonik prvo posipajući radnu površinu i oklagiju sa malo brašna.
Dve kore namažite suvim grožđem, dve šljivama i ostale dve kajsijama. Svaku namazanu koru uvijte u rolat sa duge strane. Šest rolata poređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite ih otprilike 25-30 minuta za zagrejanoj rerni na 170 stepeni sa ventilatorom. Kada se rolati u potpunosti ohlade, isecite njihove krajeve i naseckajte ih na komade otprilike 2 cm.
Za krem u posudi pomešajte tečnu pavlaku, šećer i vanilu i mutite ih 4-5 minuta mikserom dok se ne dobije vazdušasta smesa. Dodajte i kiselu pavlaku i ponovo mešajte dok ne postane homogeno.
Sastavljanje: Na dno ravnog poslužavnika za tortu stavite prsten prečnika 20 cm i oblepite ga sa unutrašnje strane streč folijom ili trakicama papira za pečenje. Razmažite 2-3 supene kašike krema na njegovo dno. Na njega stavite u krug polovinu naseckanih rolata, stavljajući ih tako da šare budu ranomerno poređane. Pomoću kašike zalijte rolate hladnim svežim mlekom (75 ml). Pokrijte 1/3 krema od pavlake. Odozgo poređajte ostalu polovinu naseckanih rolata, zalijte ostalim svežim mlekom i ponovo pokrijte kremom od pavlake i zagladite. Ostatak krema od pavlake stavite u frižider, koristićemo ih da pokrijtemo tortu i sa strane, ali nakon što se ona stegne makar na jedan dan u frižideru.
Za ukras istopite čokoladnu kuvertiru na vodenoj pari i razlijte je u tankom ravnom sloju u tepsiju na papiru za pečenje. Ostavite je da se blago ohladi i uvijte je po dužoj strani papirom u rolat. Uvijte krajeve kao bombon, da se ne otvori i stavite ga u frižider dok se ne stvrdne.
Ohlađenu tortu oblikujte tako što skinete prsten i foliju ili papir sa strane. Pomoću poslastičarskog noža razmažite ostali krem od pavlake po stranama torte i zagladite. Odmotajte i lagano izlomite čokoladnu kuvertiru i njome ukrasite tortu sa strane lagano pritiskajući kako bi se krem zalepio.
Odozgo ukrasite tortu tako što ćete grančice ruzmarina premazati sa malo meda i zatim ih uvaljati u šećer. Na kraju pospite semenkama nara.
Neka vam je slatko!