Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta božićni panjić sa sušenim voćem

Torta božićni panjić sa sušenim voćem

ZoriZori
Guru
7292375k218
Torta božićni panjić sa sušenim voćem
Fotografije: Zori
1 / 6
03/01/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
155 min.
Porcije
8
"Božićna torta san - jedite sa merom i dobrim društvom!"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 130 g
  • kisela pavlaka - 250 g
  • vanila - 1 kesica (0.2 g)
  • brašno - 420 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • za nadev
  • suvo grožđe - 150 g
  • rum - 1 supena kašika
  • izrendana kora 1 limunta
  • sušene kajsije - 150 g
  • kora 1 pomorandže
  • sušene šljive - 150 g, bez koštica
  • cimet - 1/2 kašičice
  • sveže mleko - 150 ml, mlako
  • za krem
  • kisela pavlaka - 500 g
  • tečna punomasna pavlaka - 100 ml
  • šećer - 120 g
  • vanila - 1 komad
  • za ukras
  • čokoladna kuvertira - 200 g
  • med - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • ruzmarin - sveže grančice
  • nar - 2 supene kašike, semenke
* merne jedinice

Način pripreme

Za nadev sušeno voće sipajte u tri posebne posudice, svaku vrstu posebno i svaku zalijte vrućom vodom. Čim voće omekša, ocedite ga od vode i pasirajte takođe posebno. U suvo grožđe dodajte supenu kašiku ruma i koru jednog limuna, u sušene šljive cimet, a u sušene kajsije - izrendanu koru pomorandže.

Za testo umutite jaje i postepeno dodajte šećer dok se ne istopi. Dodajte kiselu pavlaku i vanilu. U delovima dodajte brašno, prosejano sa praškom za pecivo i umesite meko testo. Nemojte dodavati više brašna, već ga uvijte streč folijom i stavite u frižider na otprilike sat, dva. Zatim podelite ohlađeno testo na 6 jednakih lopti, tako što ih izmerite pomoću kuhinjske vage.

Svaku loptu testa razvijte u tanak pravougaonik prvo posipajući radnu površinu i oklagiju sa malo brašna.

Dve kore namažite suvim grožđem, dve šljivama i ostale dve kajsijama. Svaku namazanu koru uvijte u rolat sa duge strane. Šest rolata poređajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite ih otprilike 25-30 minuta za zagrejanoj rerni na 170 stepeni sa ventilatorom. Kada se rolati u potpunosti ohlade, isecite njihove krajeve i naseckajte ih na komade otprilike 2 cm.

Za krem u posudi pomešajte tečnu pavlaku, šećer i vanilu i mutite ih 4-5 minuta mikserom dok se ne dobije vazdušasta smesa. Dodajte i kiselu pavlaku i ponovo mešajte dok ne postane homogeno.

Sastavljanje: Na dno ravnog poslužavnika za tortu stavite prsten prečnika 20 cm i oblepite ga sa unutrašnje strane streč folijom ili trakicama papira za pečenje. Razmažite 2-3 supene kašike krema na njegovo dno. Na njega stavite u krug polovinu naseckanih rolata, stavljajući ih tako da šare budu ranomerno poređane. Pomoću kašike zalijte rolate hladnim svežim mlekom (75 ml). Pokrijte 1/3 krema od pavlake. Odozgo poređajte ostalu polovinu naseckanih rolata, zalijte ostalim svežim mlekom i ponovo pokrijte kremom od pavlake i zagladite. Ostatak krema od pavlake stavite u frižider, koristićemo ih da pokrijtemo tortu i sa strane, ali nakon što se ona stegne makar na jedan dan u frižideru.

Za ukras istopite čokoladnu kuvertiru na vodenoj pari i razlijte je u tankom ravnom sloju u tepsiju na papiru za pečenje. Ostavite je da se blago ohladi i uvijte je po dužoj strani papirom u rolat. Uvijte krajeve kao bombon, da se ne otvori i stavite ga u frižider dok se ne stvrdne.

Ohlađenu tortu oblikujte tako što skinete prsten i foliju ili papir sa strane. Pomoću poslastičarskog noža razmažite ostali krem od pavlake po stranama torte i zagladite. Odmotajte i lagano izlomite čokoladnu kuvertiru i njome ukrasite tortu sa strane lagano pritiskajući kako bi se krem zalepio.

Odozgo ukrasite tortu tako što ćete grančice ruzmarina premazati sa malo meda i zatim ih uvaljati u šećer. Na kraju pospite semenkama nara.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: