Način pripreme
1. Stavite očišćenu jabuku sa sokom od limuna i šećerom u blender. Stavite da se melje nekoliko sekundi.
Varijanta je i da voće isećete na fino rende i onda odmah pomešajte sa sokom od citrusa i šećerom.
2. Sodu bikarbonu pomešajte sa kiselim mlekom.
3. Supajte brašno sa cimetom i vanilom u posudu i u njih stavite mleko, jabuku izgnječenu na pire sa šećerom i maslacem od kokosa (sa svinjskom mašću takođe bude odlično, ali treba koristiti prečišćenu i bez mirisa).
4. Promešajte spatulom ili drvenom kašikom dok ne dobijete homogenu smesu. Ako je retka, dodajte malo brašna, a ako je mnogo gusta - malo kiselog mleka ili još rendane jabuke.
5. Uzimajte od testa kašikom i stavljajte gomilice u pleh, obložen papirom za pečenje. Spljeskajte i oblikujte okrugle i tanke keksiće. Možete oblikovati ručno, ali ruke obilno namažite da se ne lepi.
6. Pecite keksiće sa jabukom iz dva puta u rerni na 180 stepeni. Gotovi su kad porumene po ivicama i počnu lepo da mirišu - 15-18 minuta.
Što su tanji, to su keksići hrskaviji. Da bi ostali takvi, čuvajte u dobro zatvorenoj posudi ili kutiji.
Neka vam je slatko!
Integralni keksići sa speltom, jabukom i cimetom su gotovi.