Način pripreme
Da li znate da postoji više od 120 vrsta maka? Zna se da seme maka uspavljuje ili deluje kao opijat.
Moji keksiću su sa euforičnim sastojcima, zato što keksići sa semenom maka prosto raduju! I nemojte se plašiti, nego zasucite rukave.
Mikserom umutite mekani maslac sa šećerom i prstohvatom soli dok ne dobijete krem. Nakon toga dodajte jaje, nakon toga brašno. Brzo mesite testo rukama.
Ostavite da stoji na hladnom 1 sat.
Ako je testo previše lepljivo dodajte malo brašna. Ako je previše tvrdo, dodajte malo mleka.
Nadev od semena maka:
Za nadev polako ugrejte mleko, maslac i med. Dodajte seme maka i šećer i ostavite da se krčka 3 minuta.
Na kraju skinite šerpu sa vatre, dodajte preostale sastojke i začinite po ukusu. Dodajte rum i ostavite da se ohladi.
Razvucite testo na dug pravougaonik (na brašnom posudu radnu površinu). Rasporedite nadev odozgo i uvijte u rolat. Možete napravite dva rolata od maka, uvijte sa dve strane i podelijte nožem na dva rolata.
Podelite rolat po sredini, uvijte u providnu foliju i stavite u frižider na 1 sat.
Isecite približno 2 cm ili više kriške od rolata i stavite na pleh, obložen papirom za pečenje.
Pecite nemačke kolače u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 14 minuta.
Pomešajte šećer u prahu sa vodom i namažite keksiće četkom ili prosto naprskajte glazurom.
Ukrasite po ukusu!
Uživajte!