Domaći hinkali

Krasota v kuhnyataKrasota v kuhnyata
Šegrt
2381907
Domaći hinkali
Fotografije: Krasota v kuhnyata
1 / 3
09/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
48
"Upoznajte se sa gruzijskim čudom, zvanim Hinkali"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 500 g
  • voda - 250 g, hladna
  • Za nadev
  • teleće meso - 300 g, mleveno
  • svinjsko meso - 200 g, mleveno
  • voda - 500 ml, prokuvana i ohlađena
  • luk - 2 komad
  • aleva paprika - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • korijander - 1/2 vezice (ili po ukusu)
  • peršun - 100 g, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Danas ću vam govoriti o kulinarskoj vizit karti Gruzije - Hinkalima. Prvi put su se pojavili u planinskim predelima Pasanauri, Hevsureti, Tušeti, Mriuleti.

U originalnom punjenju je od sitno iseckanog jagnjećeg mesa, ali u savremenom životu hinkali se prave na drugačiji način. Oni veoma liče na ruske peljemene.

U gradovima u hinkale se dodaju i sveži začini (korijanderm peršun) i oni se nazivaju kalakuri, što znači gradski.

Kalakuri se spremaju sa mlevenim mesom, što je obično smesa od svinjetine i teletine ili samo teletine. Postoje i hinkali sa punjenjem od pečuraka, krompira ili kačkavalja, ali najukusniji oni sa mesom.

Majstori koji lepe hinkale nazivaju se - mehinkle. Najboljim mehinkleom u Gruziji smatra se onaj koji može da napravi najviše nabora prilikom oblikovanja testa.

Legenda glasi da rep (vrh) hinkala simbolizuje sunce, a nabori - njegove zrake. Tačno iz tog razloga ljudi u planinama su u prošosti spremali hinkale u nedelju (Dan sunca) i trebalo bi da su oni imali tačno 28 nabora.

U prošlosti, tokom prve bračne noći trebalo je da mada pripremi hinkale za prijatelje svog muža i ukoliko su se dopali gostima, onda su svi verovali da mladence očekuje dug i srećan porodični život.

Zanimljiv je i način konzumiranja hinkala. Oni se konzumiraju rukama. U početku se zagrize mali zalogaj, a nakon toga se pažljivo isisa bujon. Vrh se ne jede.

Hinkali se obavezno jedu dok su vrući, a kada se ohlade preprže se na masti. U svakom restoranu u Gruziji možete konobaru da date hinkale da bi vam ih on ispržili.

Preprženi nisu manje ukusni od kuvanih, tako da vam preporučujem da probate obe varijante.

Prihvaćeno je da se preporučuju barem po 10 komada po osobi. Moguće je da naručite i 1 komad, ali to će definitivno izazvati smeh kod konobara i gostiju u restoranu.

Obzirom na to da je moja priča trajala gotovo koliko i gruzijske zdravice, već je vreme da objasnim na koji način se priprema ovaj dragulj u kavkaskoj kuhinji.

Način pripreme testa:

U odgovarajuću posudu se sipa prethodno prosejano brašno. U njega se lagano dodaje prethodno prokuvana i ohlađena voda. Prvo pomoću viljučke, a nakon toga ruka se umesi tvrdo testo.

Način pripreme nadeva:

U posudu se stavlja mleveno meso, suvi i sveži začini i sitno iseckan (mleveni) luk. Nakon što se sve dobro promeša u ovu smesu se postepeno dodaje voda.

Nakon što je testo umešeno, ono treba da se prekrije streč folijom i da se ostavi da se odmori barem sat vremena. Testo treba da bude kao plastelin - elastično i da se ne lepi.

Pomoću čaše se seku krugovi od testa. Svaki krug se razvija oklagijom. U sredinu svakog kruga se stavlja po 1-3 kašike mlevenog mesa, nakon čega se lepe sami hinkali.

Levom rukom se pridrži jedam kraj testa, a desnom se prilepe nabori ka levoj. Što je testo više naborano, to hinkali postaju lepši.

Gornji deo gotovog hinkala je blago saseče, tako što treba da se trudite prethodno da se dobro pritisli krajeve da se ne bi otvarali prilikom kuvanja.

U duboku šerpu se sipa dovoljna količina posoljene vode. Kada voda počne da kipi, hinkali se pažljivo spuštaju u nju. Kada su skoro gotovi, isplivaće na površinu. Nakon što isplivaju, treba da sačekate 1-2 minutice i pažljivo da ih izvadite.

Lepljenje hinkala oduzima dosta vremena, ali ukus je definitivno vredan toga.

Kada izlepite domaće hinkale, možete zamrznuti deo njih kako biste ih imali pod rukom odmah spremne za kuvanje kada vam se jede nešto ukusno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: