Način pripreme
1. Rastvorite kvasac sa šećerom u mlakom mleku. Promešajte i ostavite da nadođe 8-10 minuta.
2. Umutite jaje i u njega dodajte maslac - rastopljen, ali ne vreo. Sipajte u nadošao kvasac i promešajte.
3. Odvojite 80 grama smese i u nju sipajte 120 g brašna sa prstohvatom soli. Zamesite glatku loptu od testa i ostavite u namazanoj posudi.
4. U preostalu tečnu smesu stavite maća zeleni čaj u prahu i promešajte da nema grudvica i čestica koje se nisu rastvorile.
Doadjte preostalo brašno - 110 g i zamesite drugu loptu od testa. Ako je potrebno dodajte još brašna dok ne prestane da se lepi i dok ne postane glatka i elastična. Stavite u drugu namazanu posudu.
5. Uvijte čistim krpama dve posude sa sve boje testa i ostavite 30 minuta da nadođu ili malo više, zavisi koliko je toplo u prostoriji.
6. Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite belu loptu testa na tanku koru i namažite sa malo svežeg mleka. Uradite isto i sa zelenom korom, a kad i ona bude gotova stavite je na belu.
7. Uvijte u rolat i stavite u namazani pravougaoni pleh zapremine 1 l. Ostavite da se ufvostruči 30-40 minuta.
8. Pecite hleb-rolat sa maća zelenim čajem na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni 30 minuta ili dok ne dobije lepu boju.
Ostavite na rešetku da se ohladi i isecite domaći aromatični hlepčić na kriške.
Prijatno!