Način pripreme
1. Prosejte brašno u posudu i pomešajte sa suvim kvascem i šećerom. Napravite udubljenje.
2. Ugrejte malo mleko zajedno sa maslacem dok se ne rastopi. Ako je vrelo, sačekajte da se ohladi i dobije telesnu temperaturu - 37 stepeni.
3. U udubljenje sipajte maslac sa mlekom i zamesite testo u njega malo po malo stavljajte so. Ostavite da odstoji 20 minuta, a za to vreme pripremite pesto.
4. Stavite u blender sveže listove bosiljka, držite sa strane zato što je moguće da počne da gorči. Stavite i beli luk i pinjokle i stavite da se sve sitno samelje, ali pazite da ne dobijete kašu.
5. Sipajte maslinovo ulje, izrendajte fino parmezan i promešajte.
6. Testo razvijte na finu koru na brašnom posutoj radnoj površini. Namažite pestom od bosiljka i uvijte u rolat. Ivice savijte ka unutra.
7. Prebacijte rolat u pleh, obložen papirom za pečenje ili namazan. Ostavite na toplom da nadođe i da se udvostruču oko 1 sat ili sat i po.
8. Ugrejte rernu na 180 stepeni, rolat namažite žumancem, pomešanim sa malo vode i pecite dok ne dobije zlatnu boju (oko 30-35 minuta).
9. Čim izvadite omiljeno jelo iz rerne ostavite da se ohladi i isecite na kriške. Servirajte sa omiljenim jelom ili salatom.
Prijatno!