Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Slani Rolat»Mediteranski rolat od hleba

Mediteranski rolat od hleba

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Mediteranski rolat od hleba
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
10/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Zatvaramo oči i ostavljamo aromi ovog rolata da nas odnese pod senku neke smokve, a vama dajemo mogućnost da zapišete recept"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 600 g + za dodatno mešenje
  • voda - 400 ml
  • kvasac - 20 g, živ
  • so - 15 g
  • šećer - 5 g
  • maslinovo ulje - za mazanje
  • Za nadev
  • paradajz - 3 komada
  • paprika - 1 komad, crvena, velika (150 g)
  • paprika - 1 komad, zelena, velika (150 g)
  • luk - 1 glavica
  • patlidžan - 300 g
  • inćuni - 5 fileta
  • kapar - 40 g
  • masline - 40 g, crne, bez koštica
  • maslinovo ulje - 50 - 60 ml
  • so - 2 prstohvata
  • lovorov list - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rastvorite kvasac i šećer u polovini vide, blago zagrejane na telesnu temperaturu. Ostavite da naraste.

2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u koje sipate preostalu zagrejanu vodu, so u narasli kvasac. Zamesite glatko, meko testo koje prebacite na nabrašnjenu radnu površinu i dodatno zamesite, posipajući još brašna, dok ne prestane da vam se lepi. Testo ne treba da postane tvrdo! Oformite loptu, namažite je maslinovim uljem i stavite ponovo u posudu, ostavljajući da naraste jedan sat.

3. Za to vreme spremite nadev, tako što iseckate svo povrće (luk, paradajz, patlidžan i paprike) na male parčiće i zapržite ih u maslinovom ulju sa prstohvatom ili dva soli i lovorovim listovima. Kuvajte oko 12 minuta u prebacite u veliku cediljku ostavljajući da se ocedi od tečnosti i sklonite lovorove listove.

4. Naraslo testo razvijte u oblik sličan pravougaoniku na nabrašnjenoj površini. Rasporedite nadev ravnomerno ostavljajući oko 1, 5 do 2 cm od krajeva.

5. Poređajte filete inćuna i rasprsnite kapar i masline - cele ili isečene na parčiće. Uvijte u rolat, savijte mu krajeve ili ih dobro pritisnite da ne izlazi nadev i ostavite ga da naraste još jednom oko 40 minuta.

6. Zagrejte rernu do 230 stepeni. Rolat koji je udvostručio svoj obim namažite maslinovim uljem i pecite oko 30 minuta ili dok ne dobije prijatnu preplanulost.

Nakon što izvadite iz rerne po želji namažite sa još maslinovog ulja ili maslaca da omekša.

7. Sačekajte da se mali ohladi, isecite na porcije i servirajte.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: