bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Marmelada»Marmelada od jabuka u kalupu

Marmelada od jabuka u kalupu

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9441353k416
Marmelada od jabuka u kalupu
Fotografije: Maria Simova
1 / 4
13/09/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
1
"Lepe stvari dolaze u malom pakovanju ... ili u kalupu"

Potrebni sastojci

  • jabuke - 3 kg, zrele
  • šećer - 1.2 kg
  • pektin od jabuka - 60 g
  • vanila - 2 komada
  • voda - 500 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operite jabuke, isecite semenke i drške i isecite na krupnije komade.

Stavite isečene jabuke u šerpu i prelijte sa 500 ml vode, stavite na vatru i kuvajte dok ne omekšaju.

Procedite kuvano voće i pasirajte štapnim mikserom ili u blenderu na kašu. Da bi smesa bila finija, procedite kroz sito ili cediljku. U široku šerpu stavite šećer, vanilu i pektin, promešajte.

Sipajte finu kašu od jabuka i ponovo promešajte. Stavite na vatru i periodično mešajte, kad provri mešajte neprestano da ne zagori. Kuvajte dok se marmelada ne zgusne.

Moj kriterijum da li je gotovo je tako što uzmem kašikom od njega, smesa se ne razliva, nego pada u komadima. Gotovu smesu sipajte u pravougaoni kalup za kolač, obložen papirom za pečenje.

Kad se stegne (to je nakon oko 18 sati), okrenite kalup i izvadite marmeladu, ostavite na 2-3 dana na sobnoj temperaturi da se osuši. Čuvajte uvijeno u papir za pečenje u frižideru, tako će izdržati bar 3-4 meseca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: