Gurabije od jabuka

Djemile CheshlievaDjemile Cheshlieva
Šef kuhinje
227641k
Gurabije od jabuka
Fotografije: Djemile Cheshlieva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
32
"Ukusne gurabije za decu i odraslu decu"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • margarin - 125 g (sa sobne temperature)
  • žumance - 1 komad
  • ulje - 100 g
  • kiselo mleko - 100 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - 1 kesica
  • brašno - 3 šolje
  • Nadev
  • jabuke - 4 komada, srednje
  • šećer - 2 - 3 kašike
  • cimet - 1/2 kašičice
  • orasi - 3 kašike, mleveni
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo se sprema nadev. U nelepljivi tiganj se narendaju jabuke na krupno rende. U njih se dodaje šećer, cimet i orasi. Stavljaju se na ringlu. Mešaju se neprestano, dok se ne odovoji sok, koji puštaju jabuke, oko 10 minuta. Sklanja se sa ringle i ostavlja se da se ohladi.

Odovojeno u duboku posudu se stavlja margarin i žumance. Meša se prstima dok margarin ne upije žumance. Nakon toga se dodaju ulje i kiselo mleko.

Nastavlja se mešanje žice. Vanila i prašak za pecivo se mešaju sa brašnom, dodaju se u smesu i zamesi se meko nelepljivo testo.

Ostavlja se da odstoji 5 minuta. Posle se testo podeli na tri jednaka dela, koji se oforme u loptu. Nakon toha svaka lopta se mesi u fitilj, duh manje više 25 cm. Pritiska se blago prstima da se spljeska.

Razvija se u tanku koru širine oko 4 prsta. Po sredini i po dužini razvijene kore stavlja se pripremljen nadev. Posle se uvija u rolat. Seče se na parčiće široke oko 2-3 prsta.

Poređaju se gurabije u posudu za pečenje sa nelepljivim dnom i peku se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se blago ne zarumene. Izvade se iz rerne, ostavljaju se da malo prohlade i posipaju šećerom u prahu.

Dobijaju se raskošne gurabije od jabuka!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: